Botoșani, unul dintre puținele județe în care ceva ce mergea bine în comunism merge și acum

Deși pare greu de crezut, județul Botoșani are un sector care merge aproape la fel de bine ca înainte de Revoluție. Este vorba despre producția de pește, unde la Botoșani valorile sunt apropiate cu cele din perioada comunistă, când erau foarte bune.

„În sectorul agricol sunt undeva la 1.800 de hectare de luciu de apă, iar activitatea de bază este pescuitul sportiv, care a devenit o adevărată industrie în România, dar exista şi zone unde producţia de peşte a rămas importantă, şi mă refer la judeţele din nordul Moldovei, respectiv Botoşani, Iaşi, Suceava, unde se produce peşte comparabil cu cantităţile de dinainte de 1989”, a declarat Gheorghe Văcaru, consilier în cadrul Autorităţii de Management pentru Programul Operaţional de Pescuit (POP) din cadrul Ministerului Agriculturii, citat de Economica.net.

Potrivit acestuia, România are la ora actuală în jur de 580 – 600 de unităţi piscicole de dimensiuni ce variază de la 1.000 de mp până la 1.000 de hectare, surprinzător însă că judeţele din nordul Moldovei, respectiv Botoşani, Iaşi Suceava) asigură 30- 40% din producţia din acvacultură a României.

Oficialul a precizat că românii consumă, în medie, între 4 și 4,5 kg de pește anual, de cinci ori mai puţin decât media înregistrată în ţările Uniunii Europene, iar importurile de peşte reprezintă peste 80% din consum. Înainte de Revoluție, consumul de pește în România era de 6-8 kg per locuitor.
Pe primul loc în preferinţele românilor a rămas în continuare macroul, urmat de crap, şalău şi somn, însă şi somonul a înregistrat o creştere în ultimii ani.

În Uniunea Europeană, consumul mediu anual de peşte este 20 de kilograme pe locuitor, dar şi aici sunt variaţii foarte mari, în funcţie de tradiţie. În Ungaria consumul este de 2-3 kilograme pe locuitor şi pe an, în timp ce în Portugalia sau Spania ajunge şi la 50 – 60 de kilograme. La nivel mondial, cei mai mari consumatori de peşte sunt japonezii, cu peste 90 de kg pe locuitor şi pe an.

www.facebook.com/banulbotosanean
banulbotosanean@yahoo.com
YM: banulbotosanean
(BanulBotosanean.ro)