Trufin a prezentat fermierilor din sud-estul județului programele „tomate românești” și „carne de porc din ferme românești”

Senatorul PSD Lucian Trufin la intalnirea cu fermierii

Senatorul PSD Lucian Trufin a organizat duminică, 5 februarie la sediul primăriei Trușești o întâlnire de lucru cu fermierii botoșăneni din zona de sud-est a județului pentru a-i informa despre deschiderea celor două programe guvernamentale pentru susținerea produselor deficitare.

La această dezbatere, la care au participat în jur de 70 de persoane, au fost prezentate condițiile  care trebuie îndeplinite pentru  accesarea fondurilor prin care agricultorii români să producă tomate și carne de porc autohtonă pe care să o vândă apoi în magazinele din țara noastră.

Pentru fiecare program le-am explicat fermierilor modalitatea de acordare a ajutorului de stat, criteriile de eligibilitate, sumele alocate, durata implementării, precum și documentele necesare pentru a accesa cele două măsuri. Am promis în campanie botoșănenilor și tuturor românilor că vom promova programe de susținere pentru produsele deficitare din fermele românești în vederea creșterii producției interne și scăderii importurilor de legume. Ne-am ținut de cuvânt și acum putem să spunem că în mod real acordăm șanse egale pentru producătorii noștrii față de cei europeni.”, a declarat Lucian Trufin secretarul Comisiei pentru agricultură din Senatul României.

Guvernul PSD-ALDE a adoptat din prima lună măsuri pentru promovarea programului național de politici agricole și dezvoltare rurală pentru susținerea producției interne a produselor deficitare. Astfel, Ministerul Agriculturii a deschis două programe: programul „tomate românești” prin care toți cei care dețin sere sau solarii de minim 1.000 mp primesc 3.000 euro anual și programul „carne de porc din ferme românești”, prin care cei care dețin exploatații mai mari de 600 capete și mai mici de 100.000 capete vor beneficia de pachete de câte 10.000 euro ajutor de la stat/200 de capete, dar până la jumătate din numărul de capete deținut.

Până la începutul lunii martie mi-am programat întâlniri cu fermierii botoșăneni din toate zonele județului, astfel încât aceștia să fie informați și pregătiți să depună actele pentru a intra cât mai mulți dintre ei în cele două programe demarate de Guvern. Ministerul Agriculturii mi-a confirmat că avem deja mai multe cereri depuse de fermierii din județul Botoșani pentru ajutorul de stat prin care vor primi 3.000 euro anual pentru cultivarea roșilor în spații protejate”, a  subliniat senatorul social-democrat.