A țepuit statul cu 4 milioane lei din afaceri cu carne

Inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) au identificat o firmă din Botoșani care a prejudiciat bugetul statului 4 milioane lei, adică aproape 900.000 euro. Firma botoșăneană nu a plătit statului TVA în valoare de 2,4 milioane lei și impozit pe profit de 1,6 milioane lei prin înregistrarea în evidenţele contabile a unor tranzancţii fictive, fără corespondenţă cu realitatea, potrivit unui comunicat trimis astăzi redacţiei.

Inspectorii antifraudă au constatat că firma respectivă înscrisese în evidenţa contabilă achiziţii de carne de vită în carcasă în valoare totală de 12,4 milioane lei, pe care le-ar fi realizat în 2013 de la trei societăţi comerciale cu sediul în Capitală şi judeţul Bacău. În realitate, compania achiziţiona animale vii şi produse procesate de la persoane fizice din târguri de vite, iar firmele din lanţul fictiv de aprovizionare erau înfiinţate doar pentru fraudarea bugetului de stat, prin înregistrarea TVA deductibile nereale, majorarea nejustificată a cheltuielilor deductibile şi diminuarea bazei impozabile.

Pentru recuperarea prejudiciului, DGAF a decis instituirea măsurilor asigurătorii asupra a 100 tone carne de vită, cu o valoare de piață de 2,5 milioane lei, asupra construcţiilor, a echipamentelor industriale, a mijloacelor de transport şi a disponibilităţilor băneşti din conturile bancare ale societăţii comerciale verificate. De asemenea, pentru constatarea elementelor constitutive ale infracţiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani, fals şi uz de fals şi constituirea unui grup infacţional organizat, vor fi sesizate organele de urmarire penală, se mai arată în comunicat.

www.facebook.com/banulbotosanean
banulbotosanean@yahoo.com
YM: banulbotosanean
(BanulBotosanean.ro)