Un deputat a lansat „Prevenție fiscală Botoșani” online pentru consultarea mediului de afaceri local pe Facebook

Deputatul PSD Marius Budăi, membru al Comisiei pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților, a anunțat astăzi că a creat pagina de facebook „Prevenție fiscală Botoșani” pentru a informa și consulta reprezentanții mediului de afaceri din județul Botoșani cu privire la noua lege de reglementare a activității economice care va fi promovată în această lună.

 

Am considerat că una din cele mai importante probleme cu care se confruntă în prezent atât mediul de afaceri din Botoșani, cât și din restul țării este informarea din partea autorităților statului privind reglementările în domeniul fiscal. Vreau pe de o parte să public pe această pagină toate informațiile legate de noua lege a prevenției, iar pe de altă parte am în vedere să preiau toate sesizările reprezentanțiilor firmelor din Botoșani cu privire la eventualele abuzuri din partea inspectorilor care îi vor controla de la intrarea în vigoare a actului normativ. Îi invit pe toți cei care au firme să-mi trimită și observațiile lor astfel încât să le includ în proiectul de lege atunci când va ajunge la Comisia pentru buget, finance și bănci”, a declarat Marius Budăi.

Legea prevenției urmează să fie pusă în dezbatere publică în câteva zile. Principala schimbare pe care o aduce se referă la obligația organelor de control din domeniul fiscal, securității muncii, protecția consumatorilor și altor autorități publice de a propune un plan de remediere a contravenților constatate la prima verificare pe care o realizează la un agent economic și de a aplica un avertisment, fără a da altă sancțiune complementară. În același timp, firma controlată are obligația de a rezolva într-o anumită perioadă de timp problemele semnalate și trebuie să facă dovada modului de îndeplinire a măsurilor de remediere cerute la următoarea verificare.

Am cerut ministerelor Finanțelor, Economiei și Muncii introducerea unor termene diferențiate în funcție de domeniul de activitate al agenților economici în ceea ce privește măsurile de remediere care vor fi prevăzute în legea prevenției. Întrucât, principiul prevenției se va aplica exclusiv în cazul contravențiilor prevăzute în Codul Fiscal, Codul de procedură fiscală, Codul Muncii și legislația securității muncii, a uceniciei, a zilierilor și a asigurărilor pentru șomaj, precum și în cazul legilor contabilității, a dialogului social sau a IMM-urilor apreciez că este important să fie prevăzută o perioadă de timp mai mare pentru remedierea măsurilor impuse de agentul constatator în planul de conformare pentru contribuabilii care activează în anumite industrii, de la câteva zile, până la câteva luni. În același timp, am solicitat autorităților centrale să-mi comunice valoarea contravențiilor aplicate de organele de control în ultimii patru ani pentru fiecare sancțiune din domeniile care vor fi reglementate prin legea prevenției. Este important să vedem ce greșeli au fost și să le remediem, astfel încât să scadă nivelul contravențiilor”, a completat deputatul PSD.