Cinemarestarea. Adevărul despre justiţia pe lângă statul de drept şi implicare PSD+PNL+Iohannis

Un avocat din Botoşani are o pledoarie aparte pe reţeaua de socializare Facebook despre tot spectacolul cu arestările pe bandă rulantă făcută de DNA în rândul politicienilor. Marian Simion este unul dintre tinerii avocaţi botoşăneni cunoscuţi pentru profesionalismul lor. Acesta face o scanare a tot ceea ce se petrece în această perioadă cu DNA-ul care încătuşează la câteva zile câte un politician de marcă, atât de la PSD şi PNL, cât şi din fostul PDL.

Potrivit DNA-ului, clasa politică românească a fost până acum ceva de genul „big happy family” şi politicienii şi-au dat mâna pentru a fura, iar cam asta bănuiau şi românii de pe la mijlocul anilor ’90. Avocatul Simion face o analiză imparţială a ceea ce se întâmplă acum, a modului în care acţionează DNA, a celui în care acţionează PNL şi PSD, reacţia lui Iohannis doar pe Facebook şi cum caută acesta preşedinţii altor ţări pe whatsApp, dar şi a reacţiei emoţionale a publicului.

Vă redăm integral „pledoaria” lui Marian Simion pe Facebook:
De la bun început spun că o curățenie nu strică niciodată, pentru că zona în care ne aflam trecuse de cea gri, fiind mai neagră pe măsură ce te apropiai de centru. O dovedește cuantumul sumelor ce se vehiculează.
Daaar și urmează un dar cu D mare, contează foarte mult și modalitatea în care o faci, nefiind totuna dacă speli parchetul de lemn masiv cu detergent simplu îndoit cu apă sau cu soluție specială de lemn.
Fac parte din mica categorie a persoanelor care mai cred în prezumția de nevinovăție (esențială pentru un sistem corect de valori juridice penale) și în faptul că, până la o hotărâre definitivă, doar pentru infracțiuni cu violență putem discuta despre arestul preventiv. Daaar, eu sunt în minoritate. Baza populației e de altă părere. Stai și constați că nu s-a schimbat nimic de la romani până acum. Și atunci, când imperatorii doreau o fentă la democrație, se organizau lupte cu gladiatori, iar în pauze se împărțea pâine moca, altfel spus, cât se executa driblingul la statul de drept, poluația era ocupată cu circul și pâinea gratis.
Puțini știu că DNA are și o ieșire prin laterală, dar ieșirea principală e mai spectaculoasă și dă naștere la senzații tari. Prostești, dar tari. E acolo un grup de reporteri, dintre care unul de la ProTV are cele mai inteligente întrebări. Vă e frică de pușcărie d-na Udrea? V-ați distrus viitorul politic d-le Vâlcov? Cred totuși, cu tărie, că reporterul ăla și nici telespectatorii lui nu așteaptă vreun răspuns.
Cu ocazia recoltei din această săptămână, spiritele ipocrite ascunse în perioada Udrea au reapărut. Pe Facebook, în stradă, la Tv, peste tot. Vai ce dramă la Șova, s-a călcat în picioare statul de drept. Și la ceilalți care au scăpat cum a fost? E o imbecilitate ca toată lumea să meargă la beci, numai parlamentarii cu învoire/aprobare, dar e o imbecilitate constituțională. Îi vedeți pe Gorghiu, Ponta sau pe aproape prim-ministrul ăla de la PDL Predoiu suflecându-și mânecile să modifice Constituția. Cine trăiește cu impresia că unii e mai buni ca alții, ori e ori e prost ori e militant la unii sau alții.
Să ultimul exemplu.
La PSD, în weekend a fost mare congres cu Viorică pe post de înfierător al corupției (pentru public) și de alinal forte pentru colegi . Spuse el că acest flagel trebuie exterminat în partid (băieți nu se mai poate așa, câțiva trebuie să se sacrifice), că Parlamentul nu trebuie să împiedice justiția (guys, eu o să zic că e la libera voastră conștiință votul) și că eu voi primul în linie (boys, chill out, sono e, che Guevara al vostru, ce naiba). Și s-a votat pă conștiință! Dă partid! Ca în Godfather.
La PNL, acest partid cu aproape orice (adică aproape prim ministru, aproape ministru de justiție – apropos, sunt curios de tov. Niolescu și propunerea lui de aproape ministru al justiţiei, tanti Alina ce părere aveți în lumina noilor împrejurări?-) discursul public e identic ca grad de ipocrizie. Nu se uscase bine semnătura de la Vosganian pe hotărârea Senatului de respingere a încuviințării urmăririi penale și Alinuța atacă. Înțeleg demagogia de partid, ne-a spus de hotărârea la Șova, cât e de rea pentru statul de drept, pam, pam și la final aruncă una cu alegeri anticipate. Serios? De la ce v-ați luat d-na Gorghiu? De curiozitate, câți din parlamentarii d-voastră ar renunța la mandat pentru a toca niște bani în alegeri, pe foamea asta din opoziție? Puțin respect pentru minima noastră inteligență. Jur că semănați tot mai mult cu Lenuș Udrea și statutul ei special în raport cu președintele.
Și apropos de președinte. Să știți că nu puteți ataca la Curtea Constituțională de pe Facebook și nici nu puteți consulta partidele politice pe Facebook masenger. Iar pe preşedinții altor state degeaba îi căutați pe whatsApp. Instituțiile prezidențiale sau cancelariile occidentale au protocoale de comunicare oficiale, așa că acum e momentul să o lăsăm mai moale cu facebook-ul în timpul orelor de program,
Pauză.
Mai știe cineva ceva de Blaga? Mai trăiește? E Bolnav?
Final de pauză
Au mai fost unii care, ce să vezi, au fost atât de revoltați pe Șova că au ieșit în stradă. Pentru ce? De curiozitate, pentru cei care nu mai puteau de sărăcuțul stat de drept călcat de Șova, o întrebare scurtă: care e al doilea nume a lui Șova? Tic-tac,tic-tac… Nimeni? Coman, dacă vă interesează. Că doar nu v-a scos nimeni, toată lumea a venit din conștiință și de revoltată ce era. Bien sur!
Una peste alta, indicat ar fi mai puțin scandal, mai multă treabă. Mai ușor cu arestările și mai mult cu justiția. Pentru că mania denunțurilor, arestarea preventivă pentru infracțiuni eminamente patrimoniale săvârșite acu 7-10 ani și transmisiuni live de pe circuitul de formula 1 de pe Știrbei Vodă, București (sediul DNA central) nu sunt altceva decât o formă diversificată de presiune asupra justiției, la câțiva ani lumină de statul de drept.
vorba cântecului lăutăresc: șapte lanțuri și-o cătușă/Mă țineau legat de ușă…
Zang-zang!
Marian Simion

www.facebook.com/banulbotosanean
www.banulbotosanean.ro