A văzut că la Sibiu şi Timişoara se poate, a înfiinţat şi el una şi acum atrage 500.000 euro

Se poate, dar prea puţini vor! O comună din judeţul Botoşani a acţionat după modelul marilor oraşe care au medii de afaceri super-dezvoltate, cum ar fi Sibiu, Timişoara sau Braşov. Dacă acolo a fost folosit capitalul străin, la Botoşani s-a utilizat capitalul autohton. Primarul s-a consultat cu oamenii de afaceri din comună şi a înfiinţat o şcoală de meserii, o profesională unde să producă meseriaşi pentru firmele care încep să simtă din ce în ce mai acut lipsa de forţă de muncă în special calificată.

Comuna Vlăsineşti este pe o listă scurtă şi foarte apreciată de localităţi din România unde au fost înfiinţată o şcoală de meserii la 

cererea mediului de afaceri.

Primarul Lucian Trufin a încheiat un parteneriat cu două firme mari din judeţ, Lacto Solomonescu şi Agraria, care finanţează şcoala de meserii şi s-au angajat să absoarbă forţa de muncă produsă de această profesională.

„Sunt deja şi alte firme din zonă care au cerut să fie parteneri pentru a pregăti forţă de muncă pe care să o angajeze ele. Am discutat cu oameni de afaceri care lucrează de la câteva sute la câteva mii de hectare şi vor să le pregătim meseriaşi, ei să finanţeze cursurile şi cei care vor ieşi calificaţi să se angajeze la ei. Va fi o şcoală care la absolvire va oferi locuri de muncă elevilor”, a declarat primarul Lucian Trufin.

500.000 euro fonduri europene pentru dotarea Şcolii de meserii Vlăsineşti
Primarul comunei Vlăsineşti a declarat că va atrage o finanţare europeană în valoare de 500.000 euro, prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală. „Am făcut un proiect pe care trebuie să-l depunem până la mijlocul lui decembrie şi prin care vom atrage 500.000 euro pentru dotări. Vom lua un tractor şi utilaje agricole care se folosesc la munca câmpului astfel ca elevii să facă practică direct pe ceea cu ce se lucrează în realitate. Semănătoare, plug, combinator, bancuri de lucru, macara, elevator, cu toate acestea vom dota şcoala astfel încât noi chiar să producem meseriaşi”, a completat Lucian Trufin.

Acum şcoala de meserii are o singură grupă cu 20 de elevi, iar planul de dezvoltare este de a avea în total 3 grupe a câte 20 de elevi.

Înfiinţarea acestei şcoli de meserii cu profil agricol la Vlăsineşti a atras şi echipă care realizează cunoscuta emisiune Viaţa Satului, pe TVR 1, care a avut filmări joi în comună. „Nu doar Şcoala de meserii i-a atras în Săveni, ci şi asociaţia micilor fermieri, investiţiile şi toate realizările noastre, iar emisiunea va fi difuzată în luna decembrie”, a concluzionat primarul comunei Vlăsineşti.

Aceasta este singura localitate din judeţ, incluzând şi cele două municipii şi cele cinci oraşe, care are trei fabrici de procesare a laptelui, Lacto Solomonescu, Portas şi Vlăsie Company.
Primăria Vlăsineşti oferă şi facilităţi firmelor care îşi mută activitatea acolo sau deschid o afacere nouă, reducerile de taxe fiind în funcţie de sumele investite şi de numărul de locuri de muncă înfiinţate.

BanulBotosanean.ro
www.facebook.com/pages/BanulBotosanean-Botosani