1,4 milioane euro pentru primul liceu cu încălzire geotermală şi solară

După ce şi-a transformat comuna prin proiecte cu finanţare europeană, un primar vrea să facă o investiţie unică pentru judeţ. Un liceu dintr-o comună din judeţul Botoşani se va moderniza cu 1,4 milioane euro ş va deveni prima unitate de învăţământ din judeţ în care încălzirea va fi din sursă geotermală şi solară.

 

Dumitru Chelariu, primarul comunei Pomârla, a declarat că în comună 1,44 milioane euro vor fi investiţi în reabilitarea şi modernizarea Liceului teoretic Anastasie Başotă, iar 244.000 euro vor fi investiţi în modernizarea Şcolii primarii nr. 1 Pomârla.

“Vom avea o sursă neconvenţională de încălzire şi vom folosi pompe de căldură şi panouri solare. Vor dispărea caloriferele, fochistul, mizeria, grijile, vom putea regla temperatura dintr-o aplicaţie de pe telefon. Este un sistem fiabil şi are un randament foarte bun. Am văzut în Suedia, Danemarca şi Italai… acum 15 ani”, a declarat Dumitru Chelariu, primarul comunei Pomârla. 

Acesta a precizat că va merge să viziteze un Liceu din Ialoveni, Republica Moldova, să vadă cum funcţionează sistemul de acolo pentru că basarabenii l-au implementat încă din 2009.

Chelariu a reuşit să transforme comuna Pomârla prin atragerea de fonduri europene, fiind unul dintre primarii campioni la acest capitol. De la drumuri asfaltate, la grădiniţe moderne, bază sportivă şi unităţi de economie socială care au dus la crearea de noi locuri de muncă în comună, toate acestea au fost realizate cu fonduri europene de primarul Dumitru Chelariu.