PSD lovit de Dragnea şi Portariuc. Omul care a adus milioane de euro, pe ultimul loc

Doina Federovici si Tamara Ciofu

 

OPINIE: Principalele probleme ale PSD Botoşani sunt Ovidiu Portariuc şi Liviu Dragnea, dar şi faptul că un specialist care a adus milioane de euro în judeţ este pe ultimul loc al listei.

Ovidiu Portariuc a pierdut alegerile pentru Primăria Botoşani, iar la formarea listelor pentru parlamentare a încercat cu tot dinadinsul să ajungă printre „eligibili” dar chiar atât de tare încât a forţat, cu acordul Bucureştiului şi a lui Liviu Dragnea, o reluare a votului pentru stabilirea candidaţilor la nivel local. Momentul a fost penibil pentru organizaţia judeţeană. Liderii locali ai PSD au părut atât de mici în faţa lui Dragnea şi au lăsat impresia că şi după reluarea votului, când s-a dat din nou cu NU în Portariuc, fostul primar va prinde totuşi lista eligibililor după modelul Verginel Gireadă la PNL. Dragnea a ascultat totuşi de sfaturile primite, poate şi de la Andrei Dolineaschi, a evitat o menţinere în penibil şi l-a blocat pe Portariuc, definitiv.

Acum, blocarea ascensiunii lui Portariuc spre Parlament pare să fie cea mai inspirată hotărâre luată de organizaţia judeţeană a PSD. Portariuc a pierdut alegerile locale, a doua bătălie cu Cătălin Flutur, şi dacă ar fi să fie făcut un sondaj de opinie categorie nu ar mai obţine acelaşi procent de la alegerile locale, aşa se întâmplă cu toţi cei care pierd. Portariuc nu a ştiut să fie preşedintele PSD, iar primarii partidului pot oricând să confirme asta şi tocmai din cauza lor fostul edil-şef al municipiului nu a prins lista eligibililor la parlamentare. Federovici şi PSD riscau ca la parlamentare să nu poată conta pe filialele din zona Dorohoi şi Săveni, spre exemplu, dar nici pe o bună parte din organizaţia municipală dacă Portariuc ar fi fost pe lista eligibililor şi putea să stea Dragnea şi în cap că Nazare, Târzioru, restul primarilor şi chiar Costică Macaleţi nu ar fi tras pentru partid în campania care urmează.

Dincolo de aceste aspecte care s-au petrecut şi au trecut, PSD pare să nu aibă nicio problemă în aşi atinge scorul electoral dorit la Botoşani în faţa unui PNL măcinat de războaiele interne mult mai dure decât se crede.

Candidaţii PSD la Senat sunt, în ordine, Doina Federovici, Lucian Trufin, Albert Tănase, Cătălin Olaru, Cristian Nistor.
Pentru Camera Deputaţilor, PSD Botoşani propune o listă deschisă de medicul Tamara Ciofu, urmată în ordine de Mihaela Huncă, Marius Budăi, Răzvan Rotaru, Costel Lupaşcu, Cristina Anton, Sorin Dănilă, Dan Deleanu.

Toţi cei prezentaţi mai sus sunt mai mult sau mai puţin cunoscuţi, clar actualii parlamentari şi cei care au deţinut sau deţin funcţii de conducere beneficiază de un grad de notorietate mai ridicat.

Pe lista candidaţilor PSD sunt doar doi parlamentari în funcţie, medicul pediatru Tamara Ciofu, actual deputat, şi Doina Federovici, senator şi preşedinte al organizaţiei şi cea care pare să fie prima femeie din PSD care va atinge anvergura politică pe care a avut-o regretata Viorica Afrăsînei.

Pe lista eligibililor PSD se mai află Lucian Trufin, primarul comunei Vlăsineşti, unul dintre cei mai buni primari social-democraţi din judeţ, unul dintre puţinii primari din ţară care a reuşit să înfiinţeze, împreună cu oamenii de afaceri din regiune, o şcoală profesională pentru tinerii din comună şi din regiunea Săveni. Printre eligibili se mai află şi Mihaela Huncă, inspector general al Inspectoratului Şcolar, cea care a fost şi pe listă la Europarlamentare, însă nu pe locurile eligibile, Marius Budăi, şeful Casei de Pensii, un om nou pe listele PSD şi un câştig pentru social-democraţi, şi Răzvan Rotaru, fostul comisar şef al Gărzii de Mediu.

Un câştig uriaş pentru PSD, dar şi o pierdere pe măsură o reprezintă Cristian Nistor. Nu ştiu câţi dintre dumneavoastră ştiţi, dar Nistor este unul dintre puţinii oameni din acest judeţ care a muncit efectiv şi a adus milioane de euro din fondurile europene, fiind manager al Grupului de Acţiune Locală Săveni. Acesta este unul dintre puţinii specialişti cu adevărat în atragerea de fonduri europene. Tipul este „doxa” în ceea ce priveşte normele europene, condiţiile pe care trebuie să le respecte autorităţile statului şi firmele pentru a atrage fonduri europene şi ştie să facă proiectele eligibile, finanţabile, realizabile. Nistor este o raritate în peisajul politic botoşănean, un ins cu un profil de canidat pe care îl vânează şi PSD şi PNL, un om care poate schimba modul în care se face politica. Marea pierdere a PSD prin candidatura lui Nistor este aceea că l-a pus pe ultimul loc la lista pentru Senat.

Bogdan CALINIUC

BanulBotosanean.ro
www.facebook.com/pages/BanulBotosanean-Botosani