Toiagul viu al bătrâneții, la Suharău

Parohia „Adormirea Maicii Domnului” – Comănești din comuna Suharău, județul Botoșani, a derulat în perioada 12 – 22 martie o serie de activități cu scop misionar și filantropic în sânul comunității, în cadrul proiectului „Toiagul viu al bătrâneții”. Proiectul se dorește a fi înscris în concursul național de miniproiecte organizat de Patriarhia Română, „Mâini întinse spre lucrarea poruncilor lui Dumnezeu”.

Participanții, copiii implicați voluntar, s-au familiarizat cu atmosfera din Biserică din perioada Postului Mare pe două direcții: cea a cultului liturgic și cea filantropică. Astfel, fete de diferite vârste s-au adunat în preajma bisericii pentru a învăța cântări specifice Postului Mare, precum Cămara Ta, Aliluia…Iată Mirele, Cu noi este Dumnezeu, Doamne al puterilor, dar și alte cântări închinate lui Dumnezeu, Maicii Domnului și sfinților, precum Cât de mărit, Ceea ce ești bucuria, Ce vă vom numi. La chinonicul Sfintei Liturghii din Duminica a 3-a, în jurul stranei, s-au cântat aceste cântări, după care în cadrul predicii, la final, părintele paroh, Pr. Paul-Andrei Smeu, a cerut sprijinul financiar al celor prezenți pentru a strânge câțiva bănuți, destinați celei de-a doua direcții vizate, cea filantropică.
S-au avut în vedere 20 din casele din parohie în care sunt bătrâni singuri, fie văduvi sau văduve, pentru care s-au alcătuit câteva pachete, conținând fructe și alte produse. Înainte de a-i vizita, copiii au participat la o cateheză în care li s-a expus importanța înfăptuirii poruncilor lui Hristos privitoare la ajutorarea semenilor aflați în nevoie, au vizionat câteva secvențe de film pe această temă, și au discutat împreună aspecte practice legate de temă.
În Duminica a 4-a, dupa Liturghie, copiii din parohie împreună cu părintele au pășit pragul acestor bătrâni cu flori în mână, oferindu-le și câte un pachet. Bucuria a venit din ambele părți: a bătrânilor, pentru că nu au fost uitați de cei din jur, și a copiilor, pentru că au avut ocazia să afle povești de viață și să ia câte un sfat de la bătrânii din comunitate. Au fost și două cazuri copleșitoare în care bătrânii au fost găsiți la poartă, așteptând, vădit emoționați, sosirea vizitei.
Ideea a plecat de la faptul că trebuie alinată cumva durerea cea mai mare a oamenilor, care nu este cauzată de boală, ci de singurătate, mai ales că parohiile rurale mici sunt alcătuite preponderent din oameni vârstnici, ai căror copii sunt plecați fie către zonele urbane, fie în străinătate.

www.facebook.com/banulbotosanean
banulbotosanean@yahoo.com
YM: banulbotosanean
(BanulBotosanean.ro)