FOTO Doi profesori și-au construit o pensiune cu bibliotecă și loc de citit într-o rezervație de păsări

0

Pensiunea ALUNIȘ

O nouă investiție privată în turismul județului Botoșani. Doi profesori, soț și soție, au investit în construirea unei pensiuni agroturistice de trei margarete în satul Dorbinăuți-Hapăi, din comuna Vârfu Câmpului.

Soții Laura și Gabriel Hacman au construit Pensiunea Aluniș, de trei margarete, pentru agroturism, pentru iubitorii de natură, de aer curat, de liniște și de cultură.În 2013 au semnat contractul de finanțare prin care au primit 90.000 euro, adică 85% din cheltuielile eligibile, diferența de cheltuieli, atât eligibilă, cât și neeligibilă, fiind suportată din credite bancare. La finalul lui 2017 au finalizat proiectul pe care l-au construit pe un teren moștenit de la bunici și despre care au aflat abia când au început proiectul că este într-o rezervație.

Investițiile private în turismul botoșănean sunt foarte puține, pensiunile construite până acum fiind în municipiul Botoșani sau în jurul acestuia, și mai puțin la țară, în natură. Din acest motiv, orice astfel de investiție, indiferent cât de mare sau de mică este, este de o importanță deosebită și reprezintă o adevărată gură de oxigen.

În comuna Vârfu Câmpului mai există și pensiunea Cai de Vis, unde este și singurul centru de echitație din județ.Proiect dus la capăt în ciuda scepticismului prietenilor și a birocrației uriașe

Laura Hacman, care a fost și purtător de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Suceava, a spus că terenul a fost moștenit de la bunici și că în momentul în care a început documentația pentru proiectul pensiunii a aflat că este într-o rezervație de păsări.

”Am moștenit terenurile de la bunici și nu am vrut să facem agricultură. Pentru că aveam terenurile am decis să facem o pensiune, chiar dacă prietenii noștri ne-au ”încurajat”: ”De ce faceți o pensiune în Botoșani?”, ”Ce turism este în Botoșani?”. Inițial am avut patru camere, dar acum avem doar două camere cu patru locuri de cazare. A trebuit să reducem numărul de camere pentru că pensiunea este în situl Rezervația Natura 2000, Dorohoi-Șaua Bucecii. Este o rezervație de păsări și am avut nevoie de aprobări suplimentare de la Mediu pentru a putea construit și avem în continuare niște restricții față de orice altă unitate de cazare care este construită într-o zonă unde nu este rezervație. Când ne-am apucat am descoperit că este rezervația de păsări și apoi am descoperit mult mai multe, dar am rezolvat tot ce a fost de rezolvat, am respectat toate îndrumările instituțiilor și am reușit să obținem avizele”, a declarat Laura Hacman.

Pensiunea Aluniș poartă numele fostului cătun Aluniș al satului Lunca din Comuna Vârfu Câmpului. Profesoara Laura Hacman spune că satul este atestat documentar pe la 1300 și că locul este foarte frumos și are acea natură nestricată de oameni.

”Nu am vrut o pensiune la stradă, ci în natură, avem cam 500 de metri până la pădure, este frumos, avem mult teren în jurul pensiunii pentru a fi liniște”, a completat proprietara pensiunii.Proiect de nișă construit de niște profesori visători: vor să atragă turiști cu o bibliotecă, o miniseră pentru copii

Profesorii Laura și Gabriel Hacman sunt niște visători. În primul rând au investit în turismul din Botoșani, domeniu despre care se spun multe dar se fac puține. Apoi, după ce au avut curajul să se împrumute pentru a construi o pensiune într-un sătuc din apropierea râului Siret, când logica economică i-ar fi îndreptat spre o astfel de investiție în Suceava, cei doi profesori vor să atragă turiștii prin atracții mai puțin obișnuite.

O bibliotecă și un loc de citit, o masă cu o tablă cu șah, dar și o miniseră pentru copii și un loc cu animăluțe de curte. Acestea sunt atracțiile prin care soții Hacman visează să atragă turiști în mica lor pensiune.

”Așteptările noastre sunt cele pe care le-am avut și la început. Noi profesori fiind, dincolo de agroturism, vrem să fie activități recreative, relaxare și odihnă în natură, în aer liber. În primăvară vom realiza anexe și pavilioane, facilități pentru copii și adulți, niște foișoare, un grătar. Nu le-am putut realiza în această perioadă din cauza unor reguli pentru că orice modificare se face după finalul proiectului. Vrem să facem în primăvară și o miniseră pentru copii, să scurme ei pământul și să vadă cum crește, un spațiu în care să se permită accesul la animăluțe mici. În interior avem o bibliotecă și o sală pentru studiu. Sună cam idealist dar … asta vrem noi acolo. Ar putea fi două familii cu copii sau doi profesori care vor să studieze, doi studenți care vor să învețe, un profesor sau doi de desen care pictează acolo cu alte două persoane. Asta a fost indeea noastră când am demarat proiectul”, a completat Laura Hacman.Soții Hacman sunt profesori de științe socio-umane, predau filosofie și economie, iar cărțile pe care le-au afișat în pensiune sunt despre artă, enciclopedii. Atracția totală este însă podul pensiunii, care este plin cu cărți din foarte multe domenii. Cei doi profesori vor să facă acel spațiu operațional pentru ca fiecare să poată să meargă să își aleagă un volum pe care să-l citească în timpul șederii la Aluniș.

Nu este zgomot la Pensiunea Aluniș, din Dobrinăuți-Hapăi. Păsări, pădure, liniște, vreo 25-30 kilometri până în Botoșani, vreo 11 până în Dorohoi și cam 40 până în Suceava.

De liniștea de la Pensiunea Aluniș au vrut să profite câțiva colegi profesori ai proprietarilor, colegi tot din Suceava. Deși județul vecin este plin de pensiuni în zona de munte, liniștea a părăsit zona Bucovina după ce turiștii au dat năvală acolo. Din acest motiv, Pensiunea Aluniș pare a fi zona ideală pentru câteva zile de liniște desăvârșită.

Se lucrează la un site pentru această pensiune, va fi montat un banner publicitar la drumul național care trece prin comună pentru a se semnala existența pensiunii, iar pe viitor va fi folosită și o rețea de socializare pentru promovare.

Cei care vor să se cazeze la Pensiunea Aluniș pot să își gătească singuri sau se pot aproviziona cu mâncare sănătoasă de la localnici.

Informații și rezervări la Pensiunea Aluniș se pot face la numărul de telefon 0740794841.