Știri locale Visit Botoșani

FOTO-VIDEO Șezătoare cu război de țesut, alivâncă, învârtită, sarmale cu crupe și urdă, pește din Prut, muzică populară

Zicala ”Omul sfințește locul” este mai adevărată ca oricând într-o societate zbuciumată, în care nu prea știm unde vrem să ajungem și ce vrem să păstrăm pe drum până la destinația finală.

Pe malul Prutului, la granița României cu Republica Moldova, există o comună în care câțiva oameni încearcă să traseze un drum societății locale, dar un drum în care obiceiurile sunt cel mai de preț bun alături de modernizare.

În timp ce Primăria asfaltează drumurile sătești, modernizează școlile și grădinițele, căminele culturale, proiectele cu finanțare europeană ajung la zeci de ferme din comună, la Biblioteca din Manoleasa o femeie readuce la viață, de doi ani de zile, șezătoarea de altă dată. 

 



Este vorba despre bibliotecara Marinela Ignat care, cu sprijinul consilierei Dana Horodincă, a organizat joi, 16 mai, a doua ediție a Șezătorii din Manoleasa, desfășurată la Căminul Cultural din comună.

Într-o clădire decorată cu țesături de acum 100 de ani, dar și cu ștergare, cămăși populare, cu sfintele icoane, dar și cu război de țesut, cu țoale din cordele, șezătoarea din Manoleasa a fost readusă la viață de Marinela Ignat, o bibliotecară care vrea să scoată în evidență frumusețea și bunătatea satului tradițional. 

 

Primarul Cristinel Leonard Aroşculesei a mulțumit Marinelei Ignat și Danei Horodincă pentru efortul depus pentru a organiza a doua ediție a șezătorii, alături de toate gospodinele din sat care au contribuit cu bucate tradiționale de o bunătate rară, care ne face să ne întrebăm de ce județul Botoșani nu face mai mulți bani din mâncarea tradițională adevărată.

Dacă pe pereți au fost expuse haine tradiționale, ștergare, carpete, țoale și icoane vechi, masa de la Manoleasa a cuprins sarmale cu crupe, sarmale cu urdă și stafide, alivâncă, învârtită, plăcinte poale-n brâu, saramură cu pește pescuit din Prut, icre de pește, friptură de miel, cozonac și ouă roșii, alături de vin adus de gospodarii din comună.

 

 

 

Totul părea desprins din alte vremuri, când mâncare desfăta oamenii și nu îi îmbolnăvea, când munca nu era rușinoasă și când țăranii era în așa fel încât au făcut pe unii să spună că veșnicia s-a născut la sat, așa cum este Marinela Ignat.

”Sunt și obosită, dar și foarte emoționată. Sunt foarte bucuroasă că sunteți alături de noi și mulțumesc persoanelor care m-au ajutat preț de câteva zile la organizare”, a spus, cu modestie, Marinela Ignat.

Primarul Asoșculesei i-a mulțumit bibliotecarei și l-a prezentat și pe senatorul Lucian Trufin ca fiind un ”prieten al comunei” la care apelează de fiecare dată când este nevoie de obținerea de finanțări pentru modernizarea comunei.

Trufin le-a spus localnicilor că au o comună plină de viață în care se investesc bani în modernizare, dar care reușește să readucă la viață tradițiile, ”adevărata etichetă” a unei comune.

”Manoleasa este o comună vie. În sfârșit comuna Manoleasa are un primar așa cum meritați. Vă felicit că v-ați ales un primar care pe lângă faptul că se interesează de investițiile importante, de modernizarea școlilor din comună, de asfaltările din comună, grădiniță și multe alte proiecte. Valoarea unei comune stă în calitatea umană, în dumneavoastră, în ceea ce faceți dumneavoastră. Așa trebuie să arate un cămin cultural. Vă felicit doamna bibliotecar, nu sunt foarte mulți oameni care realizează ce realizați dumneavoastră”, a declarat senatorul Trufin.

Acesta a fost fascinat de bunătatea sarmalelor cu urdă despre care a spus că pot deveni un brand local și chiar un produs alimentar tradițional românesc certificat de Ministerul Agriculturii. Marinela Ignat s-a arătat interesată de acest proiect care ar scoate în evidență calitățile acestui produs culinar de excepție.

La Șezătoarea de la Manoleasa au participat și Cornelia Viziteu, directorul Bibliotecii Județene ”Mihai Eminescu”, Ionuț Văculișteanu, de la Secția Etnografie a Muzeului Județean de Istorie.

Momentele artistice au fost susținute de cunoscuta cântăreață Alexandra Plamadă și Formația Stellaris din Dorohoi.