Știri locale Visit Botoșani

FOTO-VIDEO Filme românești, Borcanul cu ficțiune, regizori și un super conac

Filme românești, tineri scenariști, cinefili, must și bucate tradiționale, totul la un super conac din nordul țării. 

Un tânăr pune Botoșani alături de marile orașe ale țării organizând la un conac o seară de film românesc alături de scenariștii peliculelor, dar și un concurs în urma căruia un tânăr scenarist va fi finanțat să producă un film.  

Vlad Iftime, fondatorul BORCANULUI CU FICȚIUNE, o platformă de creație pentru scenarii de film, proiect de implicare și responsabilitate socială Vestra destinat tinerilor pasionați de film, a organizat la Conacul Zăicești o seară a filmului românesc. 

 

 



 

 

Iftime l-a avut alături pe regizorul Igor Cobileanski, dar și câțiva dintre tinerii regizori care încearcă să câștige o finanțare de la BORCANUL CU FICȚIUNE. 

”Este un proiect pe care l-am inițiat cu o mână de prieteni, BORCANUL CU FICȚIUNE. Este un proiect în domeniul artei, de la scenariu literar la decupaj cinematografic, am avut un plan de a promova tinerii scenariști și să-i ajutăm cu tutori și resurse să producă un film. În prima etapă au fost 35 de candidați înscriși din țară, după un triaj al unui juriu, Florin Lăzărescu, Ioan Sapdaru și Adrian Păduraru, au rămas zece. Prima etapă a fost în Botoșani, în luna august. După ce au stat zece zile cu tutorele, Ion Sapdaru, au avut ca temă să trimită câte un draft de scenariu. Din cele zece am ales cinci care, cu domnul Igor Cobileanski vor creiona draftul final și din cei cinci vom alege unul pentru producție”, a declarat Vlad Iftime, fondatorul BORCANULUI CU FICȚIUNE. 

 

 



 

 

Radio România, Radio France International, Cărturești, sunt doar câțiva dintre partenerii câștigați de BORCANUL CU FICȚIUNE al lui Vlad Iftime, de la Botoșani. 

Acesta a precizat că proiectul, organizat cu principalii parteneri Vestra și Elsaco, s-a bucurat de un succes frumos în mediul online, cu peste 37.000 de vizualizări. 

Cei cinci finaliști ai proiectului BORCANUL CU FICȚIUNE sunt în aceste zile la pensiunea Moșia ”Cai de Vis”, din Vârfu Câmpului, pe malul Siretului, și urmează să creioneze draftul final al fiecăruia pentru a se stabili câștigătorul. 

Iftime l-a avut alături la seara filmelor românești pe regizorul Igor Cobileanski. 

Este pentru prima oară când se organizează la Botoșani un astfel de eveniment, la care a rulat un scurt-metraj și deja cunoscutul Afacerea Est, regizat de Igor Cobileanski. 

”Vom încerca să creăm cinci scenarii care să fie competitive și la sfârșit va fi destul de dificil să punem accentul pe unul dintre scenarii care va merge în producție. Aș vrea să salut această inițiativă a lui Vlad Iftime. Mi se pare important că genul acesta de acțiuni creative se desfășoară nu neapărat în metropola României, București, unde creatorii sunt mai alintați în acest sens. Iată că în Botoșani se întâmplă datorită lui Vlad Iftime”, a precizat și regizorul Igor Cobileanski. 

De la eveniment nu a lipsit omul de afaceri Valeriu Iftime, președintele Camerei de Comerț Industrie și Agricultură, oameni de afaceri, actori și cinefili.