Administrație Știri locale Visit Botoșani

Au început demersurile pentru proiectul Casa memorială a părintelui Ilie Cleopa



 


Primăria Sulița și Biserica Ortodoxă au început demersurile pentru proiectul Casa memorială a părintelui Ilie Cleopa, cel care urmează să fie canonizat de Sfânta Biserică.

 

Primarul George Popescu, mitropolitul Teofan, protopopul Petru Fercal și preoții din parohiile locale s-au întâlnit și au vizitat casa în care a copilărit Părintele Ilie Cleopa.

 

Popescu susține că au fost contactați proprietarii casei pentru a începe procedura birocratică de a pune în regulă actele privind proprietatea imobilului.

 

 

”Am fost și am văzut casa și am contactat proprietarii pentru că proiectul acestei Case memoriale Ilie Cleopa va fi derulat de Biserica Ortodoxă și va fi sprijinit de Primăria comunei Sulița. Va fi nevoie de cumpărarea sau donarea a aproape 500 metri pătrați de teren din jurul casei și apoi Biserica se va ocupa de renovare și amenajare, cu sprijinul Primăriei și cred că și cu sprijinul mediului de afaceri local. Pentru comunitatea locală este un proiect prioritar, mai ales că Biserica Ortodoxă a început demersurile pentru canonizarea părintelui Ilie Cleopa”, a declarat primarul George Popescu.

 

Dacă va fi canonizat Ilie Cleopa județul Botoșani va avea două case memoriale ale unor sfinți, alături de cea a Sfântului Ioan Iacob din comuna Păltiniș, totodată existând și o casă memorială a fostului Patriarh Teoctist, la Tocileni. 

Din punct de vedere al turismului ecumenic, viitoarea casă memorială Ilie Cleopa va putea fi conectată la un traseu județean religios care va cuprinde mănăstirile din Vorona, Oneaga, Coșula, Zosin, mănăstirea Cozancea, casa memorială a Patriarhului Teoctist,  iar în municipiul Botoșani cu mănăstirea Popăuți, biserica Sfântul Gheorghe și catedrala Uspenia.

Accesul între aceste obiective se va face pe drumuri proaspăt modernizate, în acest momentul fiind în plină desfășurare lucrările de modernizare la drumul național Botoșani-Târgu Frumos, Botoșani-Ștefănești, drumul strategic județean și drumul mănăstirilor între Vorona și Coșula.

 

Potrivit Basilica.ro: Cărțile despre viața și învățăturile părintelui Cleopa au stârnit interes în multe zone ale lumii, fiind tipărite în engleză, franceză, greacă, italiană, rusă, sârbă, poloneză, finlandeză și chiar arabă sau chineză.

 

 



Wikipedia despre părintele Ilie Cleopa:

Părintele Cleopa Ilie s-a născut cu numele Constantin Ilie la 10 aprilie 1912 în comuna Sulița, județul Botoșani, și a murit pe 12 februarie 1998 în Neamț.

A urmat cursurile școlii primare din satul natal, făcând apoi trei ani de ucenicie duhovnicească la schimonahul Paisie Olaru, pustnic în Schitul Cozancea.

În decembrie 1929 se alătură obștii schitului Sihăstria, alături de fratele mai mare, Vasile. Pe 12 decembrie 1932, de ziua Sfântului Ierarh Spiridon, sunt primiți în obștea schitului. În 1935 este luat în armată, în orașul Botoșani. În 1936 se reîntoarce la schit și este uns în monahism pe 2 august 1937, primind numele călugăresc de „Cleopa”. În iunie 1942 este numit locțiitor de egumen, din cauza stării precare de sănătate a starețului Ioanichie Moroi.

Pe 27 decembrie 1944 este hirotonit ierodiacon, iar pe 23 ianuarie 1945 este hirotonit ieromonah de către Episcopul Galaction Cordun, pe atunci stareț al Mănăstirii Neamț. Ulterior este numit oficial egumen al Schitului Sihăstria.

În 1947, Schitul Sihăstria este ridicat la rang de mănăstire, iar protosinghelul Cleopa Ilie este hirotesit arhimandrit, cu aprobarea patriarhului Nicodim Munteanu. În 1948, urmărit de Securitate, se retrage pentru șase luni în pădurile din jurul Mănăstirii Sihăstria, iar pe 30 august 1949, arhimandritul Cleopa Ilie este numit stareț al Mănăstirii Slatina Suceava unde se transferă alături de 30 de călugări din obștea Mănăstirii Sihăstria, ca urmare a deciziei patriarhului Justinian Marina.

Întemeiază la Mănăstirea Slatina o obște care numără peste 80 de persoane. Între 19521954, este urmărit de Securitate și se retrage în Munții Stănișoarei, împreună cu ieromonahul Arsenie Papacioc. După doi ani este readus în mănăstire, din dispoziția Patriarhului Justinian.

În 1956, revine la metanie, iar în primăvara anului 1959, se retrage pentru a treia oară în Munții Neamțului, unde își petrece următorii 5 ani. Revine la Mănăstirea Sihăstria în toamna anului 1964, ca duhovnic al întregii obști, și povățuiește fără întrerupere atât călugări, cât și mireni, timp de 34 de ani.