FOTO Capela princiară a familiei care a dat patru voievozi, un mitropolit și diplomați. Acolo a fost și un conac cu valeți italieni, comuniștii l-au demolat

0
 

În Stânceşti, comuna Mihai Eminescu, județul Botoșani, se află unul dintre cele mai inedite şi impresionante obiective turistice din această parte a ţării: cea mai nordică şi misterioasă capelă princiară din României.

Se numeşte Capela „Sfântul Teodor Sicheotul“ şi a aparţinut familiei Callimachi, un neam boieresc care a dat ţării, patru voievozi, un mitropolit, numeroşi principi şi diplomaţi deosebit de importanţi, precum Teodor Callimachi, ambasadorul Unirii din 1859. În subsolul capelei se află cripta cu osemintele a numeroşi membri importanţi ai acestei familii.Totodată, împrejurimile aduc aminte de existenţa pe aceste meleaguri a celui mai luxos conac boieresc de ţară din Moldova, întreţinut de grădinari şi valeţi italieni, care i-a uluit pe toţi cei care l-au vizitat. În interiorul acestui conac s-a aflat şi un centru cultural deosebit pentru România sfârşitului de secol XIX şi începutul secolului XX.

 


„Capela Callimachi reprezintă un punct de interes turistic deosebit, destul de puţin cunoscut însă. Aminteşte de un belle epoque şi de nişte realizări arhitectonice şi culturale deosebite aici la Stânceşti. A fost o adevărată perlă din nordul Moldovei. Este de altfel un loc care adăposteşte o parte din istoria acestei ţări, un mormânt princiar, cu mărturii vechi de sute de ani“, spune Traian Apetrei, om de cultură botoşănean, dar şi un apropiat al familiei Callimachi.

BOTOȘANI – Atracții și trasee turistice

Imaginile sunt din subsolul capelei și ultimele rămășițe, cele două coloane îngropate în pământ ale conacului care a fost pur și simplu distrus, ras de pe fața pământului de comuniști . În urma sa a rămas doar un teren viran, două coloane tăiate și îngropate pe jumătate în pământ, dar și capela familiei Callimachi.

SURSA:

Cocotoni Hai-hui Ionuț Haidău

BOTOȘANI – Atracții și trasee

  


 

 

Niciun comentariu

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *