Administrație

Guvernul a lăsat PMB fără 40% din banii din impozitul pe venit. Flutur, forțat să propună creșterea taxelor locale

Creșterile de salarii și tăierile de venituri obligă autoritățile locale să majoreze taxele. Cătălin Flutur, primarul liberal al municipiului Botoșani, a anunțat că va propunere o creștere cu 18% a taxelor locale, propunere care trebuie să treacă în Consiliul Local de majoritatea PSD.

Toate aceste schimbări de legislație luate la nivel central vor crea un adevărat război politic pe plan local.



„Încercăm să găsim soluţii de salvare, să putem funcţiona măcar în cursul anului viitor şi, de ce nu, acelaşi lucru ar trebui să ne gândim şi pe anii 2019, 2020. Într-o perioadă destul de încărcată cu veşti pentru unii bune, pentru unii proaste, nouă ne este foarte greu de a gândi un buget pe 2018, pentru că nu este o predictibilitate pe buget. Bugetul local se constituie din două mari surse, taxele şi impozitele locale, şi cotele care ne revin nouă de la bugetul de stat din impozitul pe venitul global. În ultima vreme sunt multe discuţii, daca IVG-ul care era partea cea mai importantă, era de 16% care se lua din fiecare salariu în parte, s-a redus la 10%. Am făcut nişte calcule în timp cu colegii de la Asociaţia Municipiilor şi sunt pierderi extraordinar de mari, în cel mai bun caz pierdem 40% din aceste venituri”, a declarat primarul Cătălin Flutur.



Edilul-șef spune că această creștere a taxelor locale, care au rămas la fel din 2013, va acoperi doar 30% din din nevoile municipalității pentru anul următor.