Administrație

Deputat de Botoșani: 55 milioane de lei tăiați din banii județului Botoșani… demonstrație de dispreț

deputat Cristian Achiței, PNL Botoșani

Deputatul liberal Cristian Achiței, fost vicepreședinte al Consiliului Județean Botoșani, a declarat că bugetul pentru 2019 votat de PSD, ALDE și UDMR nu va aduce nimic bun României.

Achiței susține că prioritățile bugetare sunt stabilite în mod eronat.

 

În ceea ce privește alocările bugetare pentru județul Botoșani, parlamentarul precizează că au fost tăiate sume mari de bani și că este un dispreț la adresa botoșănenilor.

 

 

 

loading…

 

Bugetul de stat pentru anul 2019, așa cum a rezultat el în urma votului din parlament al majorității parlamentare PSD+ALDE, susținută de UDMR, este unul prost pentru România și pentru români. Ca atare, am votat împotriva acestui buget, cu convingerea că fac ceea ce trebuie pentru români și îndeosebi pentru botoșănenii mei, cei pe care îi reprezint în Parlamentul României. A vota pentru un astfel de buget ar fi fost un gest profund iresponsabil. În mod fundamental, prioritățile după care a fost creat bugetul, stabilite în numele PSD de ”strategul” Darius Vâlcov, sunt profund eronate. Problemele majore ale bugetului sunt pasate pe umerii autorităților locale, împovărate cu cheltuieli cărora multe primării nu le vor putea face față decât, în cel mai fericit caz, sacrificând cheltuielile pentru dezvoltare, a declarat Cristian Achiței.

 

Loading…

 

Deputatul PNL a precizat că presupusa echilibrare a bugetelor autorităților locale se va face în parte prin intermediul consiliilor județene. Achiței este de părere că în cazul celor mai multe județe, inclusiv Botoșani, acestea nu sunt altceva decât instrumente ale PSD, care le va folosi cu cinism pe criterii strict politice, ignorând problemele a sute de mii de români care ”și-au permis” să își manifeste prin vot încrederea în alte formațiuni politice decât partidul lui Dragnea.

Totodată, fostul vicepreședinte al CJ Botoșani susține că a ținut cont de scrisoarea deschisă a primarului Cătălin Flutur, edilul-șef al municipiului reședință de județ, care a solicitat cu argumente solide parlamentarilor de Botoșani să voteze împotriva acestui buget.



 

Demonstrația pentru cât de șubredă este construcția bugetului pe acest an a făcut-o PSD-ul însuși, care a reacționat vehement atunci când amendamentul PNL privind dublarea alocațiilor de stat pentru copii a fost adoptat în parlament. Sunt mândru că am contribuit prin votul meu la crearea acelei majorități fragile prin intermediul căreia au putut fi majorate alocațiile, în ciuda zbaterilor pesediștilor. Scandalul monstru iscat atunci de aceștia a avut ca miză doar 0,2% din PIB-ul prognozat pentru acest an, ceea ce vorbește de la sine despre problemele uriașe în ceea ce privește bugetul țării din 2019, mai precizează Achiței.

 

Singurul deputat al PNL Botoșani spune că a votat împotriva acestui buget, în ansamblul său, și pentru faptul că un alt amendament susținut de PNL, important pentru milioane de români, a fost respins de oamenii lui Dragnea și Tăriceanu. Este vorba despre majorarea pensiilor de la data de 1 ianuarie și nu din toamnă, așa cum fac pesediștii și în acest an, ca și în 2018.

De asemenea, Achiței spune că nu a a votat mecanic, stric împotriva PSD, și a gândit fiecare vot. Spre exemplu, la propunerea PSD privind sumele alocate investițiilor în infrastructură nu a votat împotrivă deoarece proiectul prevedea și sumele pentru Botoșani-Târgu Frumos și era practic imposibil ca botoșănean să voteze impotrivă. Dar nu a putut vota nici ”pentru” varianta pesediștilor deoarece aceștia au respins amendamentul său pentru modernizarea DN 29D Botoșani-Ștefănești.



Pretinzându-se mari apărători ai investițiilor în infrastructura botoșăneană, pesediștii uită că, în fapt, au dat peste cap toate proiectele importante pentru locuitorii județului. Anii 2017 și 2018 au fost pierduți atât în ceea ce privește DN 28B Botoșani-Tg. Frumos, unde abia în aceste zile se reia procedura de licitație, cât și pentru Drumul Strategic de peste 100 de kilometri, blocat nejustificat până în prezent. Să vii și să pretinzi că ești preocupat de dezvoltarea județului când știi perfect cum stau lucrurile în realitate este pur și simplu o sfidare la adresa tuturor botoșănenilor. Să te bați cu pumnul în piept că ai obținut fonduri mai mari pentru infrastructură, în condițiile în care o simplă privire pe Anexa 7 a legii bugetului arată că în realitate 55 de milioane de lei au fost tăiați chiar din banii destinați județului Botoșani este, de asemenea, o demonstrație de dispreț la adresa celor 400.000 de botoșăneni. Personal am conștiința împăcată că am votat pentru binele botoșănenilor, după o analiză serioasă și temeinică a proiectului de buget pe acest an, a concluzionat deputatul PNL Cristian Achiței.