Disperare! Fermierii au cerut anularea ajutoarelor sociale: nu mai sunt ciobani și văcari

1

Criza forței de muncă se adâncește de la an la an și întreprinzătorii încep să ajungă la disperare. Situația se resimte puternic în mediul rural unde, deși există șomeri și persoane fără ocupație, este extrem de greu să găsești ciobani sau văcari și persoane care să lucreze în livezi sau în legumicultură.

Între 1.600 și 2.500 lei net, mâncare și eventual țigări sau cazare, aceasta este oferta angajatorilor din agricultură și zootehnie.

La întâlnirea crescătorilor de oi Karakul de Botoșani din regiunea Moldovei, care a avut loc săptămâna trecută la Stațiunea Popăuți din Botoșani, a participat și senatorul Lucian Trufin, secretarul Comisiei pentru Agricultură din Senatul României.

Fermierii i-au cerut parlamentarului PSD de Botoșani să elimine ajutoarele sociale.

”Nu mai avem cu cine lucra, nu mai găsim să angajăm ciobani. Nu le mai dați ajutoare sociale. Stau acasă, merg la crâșmă, au datorii, dar nu vor să vină la muncă pentru că au ajutorul social, mai fac una alta și sunt mulțumiți”, a spus unul dintre crescătorii de oi din județul Botoșani.

Senatorul Lucian Trufin a spus că trebuie regândită partea de acordare a ajutoarelor sociale.

”Se impune o regândire în acest domeniu pentru că sunt probleme mari cu forța de muncă”, a declarat Trufin, precizând că o nouă strategie în domeniu este în lucru.

Probleme mari în zootehnie și legumicultură

Un alt fermier a spus că și-a vândut caprele pentru că ciobanii nu vroiau să muncească nici pentru 2.500 de lei pe lună.

”Am vândut caprele pentru că nu mai aveam ciobani. Am ajuns să mulg caprele eu, mama mea,  care a fost cadru didactic, tatăl meu, care a fost pictor. Eu le dâdeam 2.500 de lei salariu, masă și cazare. Le-am amenajat camere în fermă și le-am pus televizor color. Dimineața când mergeam la ei îmi spuneau ”Șefule, dar stai să se termine știrile” când le ceream să iasă cu caprele la păscut”, a mai spus un fermier.

Și Ionică Nechifor, președintele Asociației crescătorilor de ovine și caprine Moldoovis, a spus că a fost afectat de problemele cu forța de muncă din domeniu.

”M-am trezit că am rămas fără oameni la fermă să aibă grijă de vite. Nu au spus nimic, pur și simplu au plecat. Și la mine nu e mult de muncă pentru că am pus gard electric, am mulgătoare automată, furajele le adun mecanizat”, a declarat Nechifor.

Un alt fermier spunea că în zona Sulița o persoană care avea câteva hectare cu solarii le-a desființat și le-a vândut pentru că nu găsea oameni cu care să lucreze.