Agricultură

Moment ZERO pentru Stațiunea de Cercetare Popăuți: Nechifor revine la conducere, Daea șterge datoriile istorice, se lucrează la proiecte de peste 7 milioane euro

Șansă istorică de relansare a singurei stațiuni de cercetare a rasei de oi Karakul din Europa. Stațiunea de Cercetare Popăuți are din această lună o nouă conducere, autoritățile guvernamentale au șters datoriile istorice ale stațiunii botoșănene și deja se lucrează la proiecte pentru atragerea a peste 7 milioane euro.

De la 1 septembrie, Ionică Nechifor a revenit la conducerea Stațiunii Popăuți

Ionică Nechifor, noul director al Stațiunii Popăuți

Cel mai cunoscut crescător de ovine rasa Karakul din județul Botoșani, Ionică Nechifor, a revenit la conducerea Stațiunii de Cercetare Popăuți. Academia de Științe Agricole și Silvice a luat hotărârea ca Nechifor să îl înlocuiască pe Traian Atanasiu. ”Eu din 15 mai cam țin locul fostului director Traian Atanasiu care a fost în concediu mediacal. Din punctul meu de vedere, Stațiunea a pierdut trei ani în a se dezvolta și relansa în activitatea de cercetare și dezvoltare a rasei Karakul. Este o șansă nouă pentru noi de a reporni totul pentru că am reușit în timp foarte scurt să reorganizăm stațiunea. Mulțumim Academiei și Ministerului Agriculturii, domnului ministru Petre Daea, pentru că această stațiune este singura de cercetare a rasei Karakul în Europa. Plec la drum în al doilea mandat de director cu optimism și încrederea că voi reuși să relansez Stațiunea Popăuți pentru că eu cunosc potențialul ei și am mare încredere că va reveni în primul eșalon atât în România, cât și în Europa”, a declarat Ionică Nechifor.

Se șterg datoriile istorice, se alocă buget pentru utilități

Stațiunea Popăuți va beneficia de un sprijin financiar uriaș prin ștergerea datoriilor istorice. Decizia a fost luată de ministrul Petre Daea. Practic, Daea va rămâne ministrul care a salvat Stațiunea Popăuți pentru că în ultimii 10 ani s-a tot solicitat ștergerea datoriilor stațiunii dar niciun ministru al Agriculturii nu a aprobat proiectul.

”Este vorba despre datoriile istorice de 1,5 milioane lei din cauza cărora nu reușeam să accesăm proiecte europene, nu reușeam să facem nimic. Banii au fost prinși în buget la rectificarea bugetară și mai mult decât atât vom primi până la sfârșitul anului și fonduri pentru acoperirea cheltuielilor cu utilitățile. Asta înseamnă că veniturile noastre vor merge în investiții, în dezvoltarea stațiunii”, a declarat Ionică Nechifor. Datoriile stațiunii datează încă de la începutul anilor 2000 când finanțarea de la Guvern era zero și unitatea a acumulat debite la plata impozitelor.

Se lucrează la proiecte de peste 7 milioane euro

Noul director al Stațiunii Popăuți, Ionică Nechifor, a precizat că prin ștergerea vechilor datorii se dă startul dezvoltării economice a unității și a agriculturii județului Botoșani.

”Agricultura județului are mare nevoie de dezvoltarea Stațiunii și de implicarea acesteia în economie. De asta, vom merge pe proiecte cu impact economic în zona privată, în zona crescătorilor de ovine și nu pentru proiecte fanteziste care să stea în sertare că poate peste 40-50 de ani vor fi realizabile”, a declarat Nechifor.

Acesta a spus că se lucrează la documentația unui proiect de două milioane de euro pentru dotarea laboratoarelor de cercetare și a fermei stațiunii cu utilaje agricole noi.

De asemenea, Nechifor a spus că un proiect de peste 5 milioane de euro va fi depus în colaborare cu Stațiunea Dancu din Iași pentru atragerea de fonduri transfrontaliere în vederea construirii de unități de prelucrare a laptelui de oaie și capră, la Popăuți, și procesare lapte de vacă la Iași.

Stațiunea implicată în colectarea și procesarea lânii

Ionică Nechifor declară că Stațiunea Popăuți trebuie să fie în centrul strategiei județene sau regionale pe care Guvernul o are pentru relansarea procesării lânii de oaie. Anul acesta s-a dat startul programului prin care crescătorii de oi primesc un sprijin de un leu per kilogramul de lână de oaie dus la centrele de prelucrare. Din anul următor trebuie create centrele de preluare a lânii și de amenajare a unităților de procesare a lânii, iar Nechifor vrea ca Stațiunea să poate oferi sprijinul necesar fermierilor pentru ca aceștia să rezolve problema actuală a lânii de oaie.