Agricultură

Lucian Trufin: “Producătorii botoșăneni au înțeles că pentru a se dezvolta trebuie să-și unească forțele pentru recunoaștere la nivel european”

După mulți ani, Ministerul Agriculturii îi sprijină cu celeritate pe fermierii ale căror produse tradiționale se califică pentru a obține certificatul european de Indicație Geografică Protejată.

 

Cașcavalul de Săveni, usturoiul de Copălău, plăcintele poale-n brâu și cozonacul moldovenesc sunt patru dintre produsele din Botoșani care ar putea fi protejate la nivel european.




“Au început să apară rezultatele eforturilor comune de promovare a beneficiilor asocierii prin faptul că din județul Botoșani există două produse în curs de certificare la Comisia Europeană pentru Indicație Geografică Protejată. Acest certificat reprezintă garanția calității și o recunoaștere a muncii fermierului botoșănean care a înțeles să se asocieze, să-și vândă produsele prin formele asociative și astfel să devină competitiv pe piața produselor agroalimentare. Fac apel, așa cum am făcut-o de fiecare dată când am avut prilejul, la fermierii botoșăneni să se asocieze în Cooperative Agricole și să treacă peste orice reținere în a-și uni forțele cu ceilalți producători. România are un număr foarte mic de produse protejate la nivel european, creșterea acestui număr fiind un punct foarte important din programul de Guvernare al Partidului Social Democrat”, a declarat senatorul botoșănean Lucian Trufin, secretarul Comisiei pentru Agricultură din Senatul României.

Pe termen lung, obținerea protecției europene pentru produsele enumerate mai sus va aduce un plus de valoare economiei județului și regiunii, autoritățile locale și antreprenorii autohtoni având și oportunități de exploatare a acestor branduri.