Administrație Agricultură Știri locale

Fermierii botoșăneni îi transmit noului ministru al Agriculturii primele 5 priorități din domeniu

 




 

Noul ministru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu, este fost director al AFIR, deci a lucrat cu fonduri europene în domeniul dezvoltării rurale și a agriculturii, iar fermierii botoșăneni îi transmit primele priorități din acest domeniu.

Ionică Nechifor, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine MOLDOOVIS, a declarat că sunt 5 priorități urgente în Agricultură de care noul ministru ar trebui să țină cont. Nechifor este unul dintre cei care a lucrat foarte bine cu ultimul ministru PSD-ist din agricultură, Petre Daea.

 

”Nu am avut ocazia sa lucrez cu domnia sa. Pot insa sa-i recomand anumite chestiuni prioritare:

1. Sa asculte vointa fermierilor sau a reprezentantilor acestora, fiindca noi traim din agricultura si cunoastem cel mai bine cu ce ne confruntam.

2. Ameliorarea raselor reprezinta o prioritate , suntem ultimii la nivelul UE. privind recunoasterea de noi rase indiferet de specie , specializate pe una din productiile de interes la nivel global.

3. Conexiunea Asociatii-Statiuni de Cercetare in toate sectoarele este primordiala , prin urmare, sa continuie investitiile in cercetare si sa oblige aceste institutii sa puna la dispozitia fermierilor specii, soiuri romanesti.

4 . Rezolvarea de urgenta a conflictului dintre Asociatiile din zootehnie si Agentia Nationala pentru Zootehnie. De 2 ani , ne consumam energia de a demonta aberatiile conducerii ANZ , chiar si prin instanta , timp in care ar fi trebuit sa trecem la o alta etapa superioara privind performanta in zootehnie.

5. Ultima masura care se impune ft urgent( anul 2022 cu aplicare) , infiintarea Camerelor Agricole si trecerea personalului competent din DAJ( directia agricola judeteana) in noua structura , respectiv atragerea specialistilor in C.Agr. Aceasta masura ar trebui sa pregateasca din 2023 , atragerea a turor fondurilor UE., a transmis Ionică Nechifor.