Administrație Agricultură Politică Știri locale

Senatorul Cosma îi cere ministrului Daea situația la zi cu despăgubirile acordate fermierilor ale căror culturi au fost distruse de secetă

            

  Vara acesta județul Botoșani a trecut prin cea mai severă secetă din ultimii ani.
Agricultura botoşăneană se confruntă cu o secetă pedologică pronunţată, caracterizată prin calamitarea culturilor înfiinţate în toamna anului 2021, cât şi a celor din primăvara acestui an.

Mii de hectare de culturi de grâu, porumb, orz, orzoaică, ovăz, secară și alte culturi sunt fost afectate.

 

Fermierii, cât și sătenii care trăiesc din agricultură se plâng de pagubele cauzate de secetă. Astfel, ţăranii se întreabă dacă vor avea cu ce trăi sau ce mânca din cauza secetei. Majoritatea persoanelor care practică agricultura nu o fac în scopuri economice, ci în scopuri de subzistență, astfel că randamentele terenurilor agricole și producțiile sunt scăzute, iar agricultorii, având o producție scăzută datorată secetei, nu vor putea să-și acopere investițiile din cauza dublării preţului carburanţilor, a dublării şi chiar a triplării preţului la îngrăşăminte, creşterii dobânzilor la creditele pe care le au contractate pentru achiziţia de utilaje sau pentru înfiinţarea de culturi.



În acest context, vă adresez rugămintea de a-mi răspunde punctual la următoarele întrebări:

1. Care este suprafaţa totală afectată de secetă din județul Botoșani?

2. Care sunt soluțiile ministerului pe care îl administrați pentru a-i ajuta pe cetățenii vulnerabili care trăiesc din agricultura de subzidență și le-au fost afectate mijloacele de trai?

3. Care sunt cele mai afectate culturi din județ potrivit ultimelor centralizări de date?

4. La ce sumă de bani se ridică pagubele cauzate de secetă?

5. Care este producția de cereale până în acest moment în județul Botoșani?

Vă solicit răspuns scris și oral.

Vă mulțumesc!

 

 

Cu deosebită considerație,

Dorinel COSMA – Senator A.U.R. Botoșani