Administrație Agricultură Politică Știri locale

Cosma(AUR) bagă în corzi Guvernul PSD-PNL-UDMR:148 de iazuri, 3600 de hectare, 55 milioane metri cubi de apă… dar agricultura se face fără irigații




 

Omul de afaceri Dorinel Cosma, senator AUR Botoșani, a transmis mai multe întrebări lui Petre Daea, ministrul Agriculturii în Guvernul PSD-PNL-UDMR, prin care atrage atenția cu privire la anomalia din județul Botoșani, cunoscut pentru că este al doilea cu cea mai mare suprafață de luciu de apă dulce dar în care agricultorii doar visează la irigații.

Într-o perioadă în care producția agricolă a țării, mai ales în județele agricole cum este Botoșani, ar trebuie să fie o prioritate a investițiilor guvernamentale, fermierii încă mai așteaptă investițiile promise de foarte mulți ani de guvernanți.

”Județul Botoșani are a doua cea mai mare suprafață de luciu de apă din România, după județul Tulcea. Iazurile sunt în număr de 148, cu o suprafață totală de 3.600 de hectare și un volum de 55 de milioane de metri cubi. În ciuda resurselor existente, agricultura, cea mai importantă ramură a județul Botoșani, suprafața terenurilor amenajate cu lucrări de irigații la nivelul județului Botoșani este subdimensionată. Efectele lipsei irigațiilor au fost resimțite atât de cei care practică agricultura de subzintență, cât și de agenții economici Sistemul național de irigații face în ultimii ani obiectul gâlcevei politice. Peste două milioane de hectare ar fi trebuit să beneficieze de sisteme moderne de irigații. De altfel, obiectivul de două milioane de hectare este vehiculat de mulți ani de fiecare formațiune politică ajunsă la guvernare”, i-a transmis senatorul AUR Dorinel Cosma lui Petre Daea, ministrul Agriculturii.



 

Senatorul AUR Botoșani a precizat că recent a fost aprobat Programul Național pentru Infrastructura principală de irigații. Legea 136/2022 stabilea ca România să ajungă la 2,6 milioane ha suprafață irigabilă în 2027, cu o alocare de 1,5 miliarde euro de la buget.

”În acest context, vă adresez rugămintea de a-mi răspunde punctual la următoarele întrebări:

1. Câte hectare din suprafața totală a terenurilor agricole este irigată în acest moment din județul Botoșani?

2. Care este suprafața pregătită pentru irigat în județul Botoșani?

3. Câte canele de irigații au fost umplute până acum?

4. Care sunt culturile irigate pe hectar în județul Botoșani?

5. Câte proiecte ce vizează înființarea unor sisteme de irigații s-au înființat din 2020 până acum?

6. Care este stadiul proiectelor și lucrărilor de reabilitare a infrastructurii principale din amenajarea de irigaţii din Botoșani?

7. Ce sumă va prevedea județul Botoșani din Programul Național pentru Infrastructura principală de irigații?”, a transmis senatorul Dorinel Cosma.