Administrație Agricultură Știri locale

3 milioane de euro în 12 puncte de lansare a rachetelor antigrindină. 100 de noi locuri de muncă

sursa foto: agroteca.ro




sursa foto: agroteca.ro

Studiul de fezabilitate realizat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale arată că pentru cele 12 puncte de lansare a rachetelor antigrindină din județul Botoșani este nevoie de o investiție de 3 milioane de euro.

Într-o declarație politică, senatorul Lucian Trufin susține că „Sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor – o investiție ce ocrotește și sporește producția agricolă”.

Factorii climatici nefavorabili, precum grindina și seceta, reprezintă amenințări din ce în ce mai serioase la adresa producției agricole și, implicit, la securitatea alimentară.

Răspunsul statului, dat prin Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, la aceste dezastre este Programul de realizare a Sistemului naţional antigrindină şi de creștere a precipitațiilor, implementat de către Autoritatea pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor.



”Programul a fost aprobat prin Hotărârea de Guvern 256/2010, iar cea mai mare sumă alocată pentru dezvoltarea acestui program a fost în perioada 2017-2019, când PSD s-a aflat la guvernare, iar Ministrul Agriculturii Petre Daea a promovat anual HG în vederea realizării punctelor de lansare la nivelul întregii țări. 2020 a fost singurul an când ministerul, avându-l la conducere pe Adrian Oros, nu a promovat nici o Hotărâre de Guvern și nu a bugetat sumele pentru acest program. Astăzi în România sunt operaționale 99 de puncte de lansare a rachetelor antigrindină. Din păcate, județul pe care îl reprezint nu este încă protejat de acești factori climatici nefavorabili, în ciuda promisiunii pe care ministrul Adrian Oros a făcut-o fermierilor din Botoșani, culmea, chiar în anul de pomină pentru acest sector 2020, la o întâlnire organizată de liberali. Dumnealui asigura atunci că sumele pentru realizarea investiției vor fi atrase prin PLANUL NAȚIONAL DE REDRESARE ȘI REZILIENȚĂ (PNRR)”, a declarat Lucian Trufin.

Acesta a precizat că ”domnul Oros a plecat și din Botoșani, și de la Minister. PNRR-ul României, depus de ministrul USR Cristian Ghinea, nu conține însă capitolul agricultură și cu atât mai puțin sume pentru investițiile în acest sector vital al economiei naționale, drept pentru care botoșănenii, sub guvernarea liberalo-useristă, au rămas doar cu promisiunile livrate de ministru și foști colegi parlamentari din Botoșani”.

Norii negri care amenință teritoriul agricol al județului Botoșani vor fi îndepărtați prin respectarea obiectivelor Programului de Guvernare 2021-2024, în care ne-am asumat continuarea Programului de realizare a Sistemului național antigrindină şi de creștere a precipitațiilor la nivelul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.



Conform acestui obiectiv de guvernare, ministrul PSD al Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a promovat HG 426 din martie 2022 prin care s-au alocat sumele necesare în vederea demarării studiului de fezabilitate pentru realizarea primelor 10 puncte de lansare a rachetelor antigrindină la nivelul județului Botoșani.

”La baza acestei hotărâri stau demersurile realizate de Consiliul Județean Botoșani, prin doamna președinte Doina Federovici, cât și nota de fundamentare concepută și semnată de domnul director al Direcției Județene pentru Agricultură Botoșani, Cristian Delibaș, care atrage atenția asupra sumelor mici alocate în 2021 pentru Unitățile de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova, solicitând suplimentarea acestora. Astfel, s-a demarat studiul de fezabilitate pentru realizarea celor 10 puncte de lansare și s-au efectuat studii în teren în vedere amplasării acestor puncte de lansare. Constatând faptul că aceste 10 puncte de lansare vor proteja doar 2/3 din terenul agricol al județului nostru, lăsând neprotejat un areal important, și anume Lunca Prutului, o zonă cu cele mai fertile terenuri agricole din județ, am solicitat personal MADR, Consiliului Județean și Direcției Agricole Botoșani să corecteze acest aspect”, a mai spus Lucian Trufin.

Printr-o adresă înaintată MADR s-a cerut suplimentarea Programului de realizare a Sistemului național antigrindină și de creștere a precipitațiilor pe perioada 2010 – 2024 cu PATRU PUNCTE DE LANSARE care să acopere și Lunca Prutului din județul Botoșani.

”Bineînțeles că dl. ministru Petre Daea a dat curs solicitării noastre, iar județul Botoșani, așa cum a reieșit din studiul de fezabilitate conform bugetului alocat, va beneficia în primă etapă de o investiție de peste 3 milioane de euro pentru 12 puncte de lansare a rachetelor antigrindină, măsură care va crea totodată și aproximativ 100 de locuri de muncă”, susține senatorul Lucian Trufin.

Cele 12 puncte stabilite conform studiului de fezabilitate vor fi realizate în următoarele localități– Saucenița (Văculești), Roma, Orășeni Vale (Curtești), Cerbu (Copălău), Havârna, Carasa (Corlăteni), Borzești (Ungureni), Gorbănești, Hănești, Buimăceni (Albești), Băbiceni (Durnești) și Ichimeni (Avrămeni).

”Pentru agricultori, cuvintele politicienilor nu au nici o valoare. Faptele în schimb reprezintă totul. Ceea ce v-am relatat mai sus, în ordine cronologică, reprezintă acțiuni concrete de salvare și securizare a muncii fermierilor noștri, care ne asigură hrana vitală. Trebuie să fii de o rea credință nemărginită să spui că în agricultura românească fermierii nu au fost sprijiniți concret sub mandatele miniștrilor Partidului Social Democrat. Pe promisiuni, politicienii vin și tot așa dispar din viața publică, dar pentru noi cele mai frumoase vorbe sunt faptele pe care fermierii români le resimt”, a concluzionat senatorul botoșănean Lucian Trufin.