Administrație Agricultură Știri locale

Un senator, doi primari și șeful ANIF au prezentat fermierilor soluții pentru a iriga 700 de hectare în Săveni-Vlăsinești



Senatorul Lucian Trufin, fost primar de Vlăsinești, susține că ”IRIGAȚIILE în arealul SĂVENI-VLĂSINEȘTI pot deveni o realitate!”.

Aproape 700 de hectare de teren arabil aflate în Amenajarea de Irigații Săveni – Sârbi au nevoie de protecție în fața secetei. Pentru a elimina această amenințare este nevoie de parcurgerea unor etape procedurale, iar demersurile trebuie să fie susținute atât de autorități, cât și de fermierii care pot beneficia de pe urma reabilitării infrastructurii de irigații.

”Primul pas înspre materializarea proiectului a fost recunoașterea caracterului de utilitate publică a amenajării, pe care am solicitat-o într-o adresă transmisă Ministerului Agriculturii și Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare și care se regăsește, drept consecință, în Hotărârea de Guvern nr. 988/2022. Bugetul de stat include sume generoase pentru modernizarea infrastructurii de irigații. Singura condiție care mai rămâne de îndeplinit este înființarea Organizației Utilizatorilor de Apă pentru Irigații (OUAI), un organism care să administreze obiectivul”, a declarat Lucian Trufin.



Acesta împreună cu Relu Tîrzioru, primarul orașului Săveni, și Andrei Bouariu, primarul comunei Vlăsinești, au facilitat dialogul între fermierii din zonă și Marin Aostăcioae, directorul ANIF Botoșani.

”Am convocat fermierii care dețin terenuri arabile pe raza arealului Săveni – Vlăsinești și le-am explicat că proiectul se află acum în mâinile lor. Ei trebuie să se asocieze și să delege reprezentanți care să se ocupe de înființarea și recunoașterea viitoarei Organizații a Utilizatorilor Apei de Irigat. Autoritățile le vor acorda consultanță și sprijin pe tot parcursul constituirii organizației și mi-am asumat că voi susține fiecare demers necesar. Întrunirea a fost o dezbatere consistentă, în care am trasat direcțiile de acțiune, perspectivele și oportunitățile pe care le poate atrage un OUAI. Rețeta succesului enumeră elemente deja existente: cadru legal, fonduri mai mult decât suficiente, colaborare instituțională și dialog social, iar unicul ingredient rămas se află în cămara fermierilor. Eu și colegii mei le vom fi aproape fără tăgadă”, a completat Trufin.

Sursa foto: contul de Facebook Lucian Trufin