Agricultură Știri locale

Lucian Trufin: „Ministerul Agriculturii se ține de cuvânt și oferă fermierilor păgubiți de secetă un ajutor de până la 1500 lei/ha”



Senatorul Lucian Trufin, vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură, le transmite fermierilor botoșăneni că vor primi despăgubiri pentru daunele provocate de seceta din acest an, în urma aprobării de către Guvern a „Ordonanței de Urgență pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat sub forma de grant financiar acordat producătorilor agricoli care au înființat culturi în toamna anului 2021 și au fost afectate de seceta pedologică”.

 

„Ne ținem de cuvânt față de fermierii români și îi susținem să depășească urmările secetei crunte.  Pentru a doua oară în ultimii 30 de ani, Guvernul României acordă despăgubiri pentru culturile compromise de factorii naturali, la inițiativa domnului ministru Petre Daea. Suma acordată poate ajunge până la 1500 lei/ha, în funcție de gradul de distrugere, în acest scop fiind alocat un buget de peste 365 de milioane de lei”, a declarat senatorul PSD Lucian Trufin.

Prin acest act normativ se stabilește acordarea unor compensații bănești pentru fiecare cultură de toamnă afectată de secetă, prezentând un grad de calamitare cuprins între 30% și 100%.

Valoarea acestor compensații s-a stabilit ținând cont de cheltuielile prevăzute în tehnologiile cadru pentru culturi din recolta 2021-2022, monitorizate de Institutul de Cercetare pentru Economia Agriculturii şi Dezvoltare Rurală (ICEADR).

Important este ca fermierii să facă uz de orice finanțare și orice sprijin pentru a-și continua activitatea și a se dezvolta. Reiterez îndemnul ca domniile lor să se adreseze Direcției Agricole Județene Botoșani și să depună cât mai repede cererile de acordare a subvenției, însoțite de procesul verbal de constatare şi evaluare a pagubelor și de un extras bancar cu contul în care să fie virate aceste sume!”, a subliniat parlamentarul botoșănean.