Economic

Deputat botoșănean: „Impozitul de 1% pe cifra de afaceri avantajează în principal firmele românești”

Marius Budăi, deputat PSD
Marius Budăi, deputat PSD

Deputatul PSD Marius Budăi, membru al Comisiei pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților, a declarat că măsura anunțată de Guvern privind impozitarea cu 1% pe cifra de afaceri, în locul cotei actuale de impozitare de 16% pe profit, va avantaja în primul rând firmele românești.
„În opinia mea această măsură va sprijini capitalul autohton pentru că cele mai multe dintre firmele care vor beneficia de acest impozit redus sunt firme românești. În România sunt circa 475.000 de firme, din care 450.000 au cifra de afaceri de sub 1 milion euro, ele fiind în principal întreprinderi mici și mijlocii, cu capital românesc”, a declarat Marius Budăi.



Aceasta a subliniat că introducerea aceste măsuri nu va avea un impact bugetar negativ, întrucât se va aplica și acelor firme care își disimulau cheltuielile pentru a obține un profit apropiat de zero, evitând astfel plata taxelor în sistemul actual.

„Dacă ne-am raporta la datele existente privind cifra de afaceri și impozitul înregistrat în prezent în România, cota de 1% pe cifra de afaceri ar aduce cam aceleași venituri la buget ca și impozitul pe profit. Dacă însă se introduce noua măsură, multe firme, preponderent străine, care acum își declară în mod artificial profit zero, vor trebui să plătească impozitul aferent cifrei de afaceri”, a subliniat deputatul PSD.



Marius Budăi a mai precizat că „în mod cert” vor fi avantajate firmele corecte, care au activitate comercială și care își declară în mod cinstit veniturile.

„Chiar și pentru societățile comerciale cu rulaj mare, 1% din cifra de afaceri va reprezenta o relaxare fiscală comparativ cu acea cotă de 16% pe profit. În plus, se va simplifica mult înregistrarea contabilă a taxelor datorate către stat”, a explicat Budăi.