Administrație Economic Știri locale

Primari PSD și PNL au înființat ITI Țara de Sus și vor atrage sute de milioane de euro fonduri europene

Municipiul Botoșani a fost gazda unui eveniment rarisim în cei 30 de ani de după Revoluție. Autorități locale de la cele mai puternice partide, PSD și PNL, au semnat împreună o asociere pentru a putea atrage sute de milioane de euro în județul Botoșani și câteva orașe din Suceava și Iași, totul în prezența ministrului Fondurilor Europene. 

La Botoșani a luat ființă Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Investiții Teritoriale Integrate (ITI) ”Țara de Sus”, un proiect care a adus la aceeași masă primari PSD și PNL pentru a putea atrage împreună fonduri europene de sute de milioane de euro în perioada 2021-2027 în vederea reducerii decalajelor de dezvoltare față de regiunile dezvoltate ale României și Uniunii Europene. 

Este pentru prima dată când la nivel local are loc un astfel de pact pentru viitor, când forțe politice diametral opuse încep să construiască pentru viitorul județului, să construiască având la bază fonduri europene special destinate acestei zone. 

 

 



 

Totul vizează atragerea a câteva sute de milioane de euro până la un miliard de euro în viitoarea sesiune de finanțări europene 2021-2027 pe lângă ceilalți bani europeni la care autoritățile locale vor avea acces. 

Inițiativa a pornit de la senatorul botoșănean Lucian Trufin, cel care a convins 30 de parlamentari din toată regiunea Moldovei să semneze pentru o inițiativă care privește întreg județul Botoșani și localitățile învecinate din Suceava și Iași, cum ar fi orașele Siret, Dolhasca și Târgu Frumos sau comuna Dumbrăveni. 

Orașul Siret a fost primul care a dat Hotărâre de Consiliu Local pentru aderarea la ITI ”Țara de Sus”, au urmat și celelalte localități din regiune și, deși mai greu, Consiliul Județean Botoșani.

Joi, 26 septembrie, consilierii județeni PSD și PNL au votat în UNANIMITATE aderarea CJ Botoșani la ITI ”Țara de Sus”.

Vineri la Botoșani a ajuns Roxana Mînzatu, ministrul Fondurilor Europene, semnarea asocierii autorităților locale din Botoșani, Suceava și Iași în ITI ”Țara de Sus” fiind în făcută practic în prezența demnitarului. 

”Urmează un memorandum la nivel Guvernamental pentru recunoașterea teritorială a acestui ITI, noi sperăm să se întâmple până la sfârșitul anului, pentru ca mai apoi să se folosească sursele de finanțare europeană existente pentru scrierea strategiei de dezvoltare a ITI Țara de Sus”, a declarat Roxana Mînzatu

 



 

 

ITI Botoșani este susținut și de primarul liberal Cătălin Flutur, edilul-șef al municipiului reședință de județ Botoșani, cel care a fost invitat special al senatorului Lucian Trufin la întâlnirea dintre ministrul Fondurilor Europene și autoritățile din Botoșani, Suceava și Iași. 

Pe lângă Dorin Birta, vicepreședintele Consiliului Județean Botoșani, și primarii pesediști care au semnat actul de constituire a ITI ”Țara de Sus”, Relu Tîrzioru din Săveni, Tîrzioru având un rol important în atragerea primarilor din Suceava și a liberalilor din județul Botoșani, Ioan Butnaru din Hilișeu Horia, au fost și primari liberali, cum ar fi Aneta Gireadă de la Mihai Eminescu, sau primarii liberali din Siret și Dolhasca, aceștia din urmă lăudând inițiativa senatorului PSD Lucian Trufin. 

ITI ”Țara de Sus” a pornit după modelul ITI din Delta Dunării prin care s-a atras peste un miliard de euro în actuala sesiune de finanțări europene și este una dintre puținele opțiuni de reducere a decalajelor de dezvoltare dintre regiuni. 

De la drumuri ocolitoare, la rețele de gaz metan, proiecte economice private, toate acestea vor putea fi finanțate suplimentar pe lângă celelalte proiecte de dezvoltare din fonduri europene la care vor avea acces autoritățile locale din județ și din localitățile învecinate. 

La Botoșani, vineri, au mai fost Alexandru Potor, secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene, Laura Olteanu, director general adjunct AM POCU.