Administrație Economic Politică Știri locale

Când mergi la bunici la țară și găsești drumul asfaltat e datorită PNDL: 90 milioane euro decontați deja în Botoșani 

Drum satesc asfaltat in comuna Blandesti prin PNDL 2

Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) cu cele două etape ale sale de până acum, deși hulit de foarte mulți politicieni din opoziție, a făcut ca multe drumuri din sate să fie asfaltate.

Mulți dintre bătrânii de la țară nu au mai crezut că prind în viața lor asfalt prin fața porții, iar mulți tineri nu au crezut că vor vedea vreodată asfaltat drumul până la casa bunicilor. 

Ei, asta s-a întâmplat doar prin existența PNDL. Costurile la care au fost făcute aceste investiții, de multe ori exagerate, firmele care au câștigat licitațiile sau chiar și faptul că este un fel de punerea căruța înaintea cailor pentru că acolo nu există apă și canalizare ori gaz, reprezintă cu totul altă discuție. 

 



 

 

Să locuiești iarna, toamna sau primăvara ori în orice zi ploioasă într-o zonă fără asfalt unde poate nici ambulanța nu putea intra este o condamnare din toate punctele de vedere. 

Prin PNDL s-au asfaltat drumuri atât în comunele PSD, cât și în PNL. În județul Botoșani există și doi primari PSD care nu au cerut finanțare prin PNDL, deși comunele lor au nevoie mare de astfel de investiții. 

Potrivit lui Angel Gheorghiu, subsecretar de stat în Ministerul Dezvoltării, PNDL 1 și PNDL 2 au adus în economia județului Botoșani până acum 90 milioane euro, făcând referire strict la sumele decontate pentru lucrările efectuate. 

”În PNDL 1 totalul alocat pentru județul Botoșani a fost de 315,7 milioane lei pentru 149 obiective, fiind decontat 82%, adică 258,9 milioane lei. În PNDL 2 suma alocată pentru Botoșani este de 847 milioane lei pentru 258 obiective și s-a decontat 19,31%, adică 163,5 milioane lei. Valoarea investițiilor prin PNDL 2 în județul Botoșani este de aproape trei ori mai mare, de asta decontul de aproape 20% este mai mult de jumătate din totalul PNDL1”, a declarat Angel Gheorghiu

Acesta a precizat că Guvernul a anunțat că până la sfârșitul anului vor fi achitate toate facturile trimise la decontat prin PNDL, ceea ce ar însemna că vor mai intra bani în contul firmelor de construcții locale.