Administrație Economic Știri locale

Flutur anunță o premieră uriașă pentru Botoșani: bani de la guvern pentru salariile la cele două teatre și filarmonică 

Pentru prima dată, instituțiile de cultură din municipiul Botoșani vor primi bani pentru salarii de la Guvernul României și nu doar din bugetul local, a anunțat primarul Cătălin Flutur. 

Până acum Guvernul dădea bani pentru salarii doar instituțiilor de cultură considerate naționale și care erau doar în orașele mari ale țării, fix în localitățile cu cele mai mari bugete locale. În timp ce orașele cu bugete mari primeau bani pentru salarii, cele cu bugete mai mici, cum este și Botoșani, erau obligate să susțină integral această cheltuială. 

Spre exemplu, municipiul Iași primea bani pentru salariile la operă și teatru, iar Botoșani primea zero lei pentru salariile la cele două teatre și la filarmonică și mai asigura și cheltuielile la Zilele Eminescu. 

 

 



 

 

”La articolul 6, alineatul e, din legea bugetului de stat, apare o noutate care spune 3% din impozitul pe venit se pune într-un cont distinct deschis pe seama direcţiilor generale ale finanţelor publice, care se împart integral în 2020 prin hotărâre de guvern pentru finanţarea instituţiilor publice de spectacole şi concerte din subordinea autorităţilor administraţiei publice locale din judeţe, respectiv teatre, opere şi filarmonici. Este o gură de oxigen pentru noi faptul că o parte din subvenţia pe care o dădeam, sau toată, nu ştim, acum se vor face calculele şi vom vedea cifrele, va fi acoperită de la bugetul de stat”, a declarat primarul Cătălin Flutur

 

 



 

Acesta a precizat că municipiul Botoșani a alocat zece milioane de lei pentru cele două teatre și filarmonică, iar după primele calcule municipalitatea va primi cel puțin 3,1 milioane lei pentru asigurarea salarizării și funcționării acestor instituții. 

”E posibil să primim toată suma, dat fiind faptul că sunt multe oraşe care nu au instituţii de cultură”, a completat Cătălin Flutur.

Primarul municipiului Botoșani a spus că banii care vor fi economisiți astfel vor merge la dezvoltare, în proiectele de investiții locale.