Economic Știri locale

Au deschis o clinică stomatologică într-un orășel din cea mai săracă regiune. Acum vin pacienți din jumătate de județ FOTO

Puteau să profeseze în orice țară din Vestul Europei pentru a câștiga salarii uriașe, dar spiritul antreprenorial și dragostea pentru locurile natale i-au făcut să investească și să reușească la ei acasă. 

Doi tineri s-au împrumutat la bancă, și-au pus la bătaie toți banii lor și au riscat investind în cea mai performantă clinică stomatologică din partea de est a județului Botoșani. 

 

Leonard și Andreea Cârligeanu sunt doi tineri care acum cinci ani riscau tot ce aveau și investeau într-una dintre cele mai sărace zone ale Uniunii Europene, în Clinica Stomatologică DENTAL ART

 

 



 

 

El este medic stomatolog, ea este asistenta lui, împreună formează o familie și conduc un business propriu. 

 

Au lăsat o carieră universitară și job-urile lor part-time din Iași pentru a investi într-un vis în orașul Săveni, localitatea natală a lui Leonard Cârligeanu. 

 

La cinci ani distanță de la acel moment, care pentru cei mai mulți părea o inconștiență a tinerei familii Cârligeanu, DENTAL ART este cea mai dotată clinică stomatologică din partea de est a județului Botoșani și atrage clienți din jumătate de județ. 

 

”Când ne-am pornit nu ştiam ce va fi, dar a fost bine pentru că am vrut să fac ceva şi la mine în oraş. A părut o acțiune kamikaze atunci pentru că eu eram asistent universitar în Iași la Catedra de anestezie şi sedare. Am lucrat un an de zile şi era foarte fain, cu studenţi, dar salariile de asistent universitar pe vremea aceea erau de 1400 lei, dar pentru mine era bine. Eu făceam cu studenții 400 de anestezii pe săptămână, de aceea vă garantez că la mine, la DENTAL ART, nu există să nu-și facă efectul o anestezie. 

Abia terminasem facultatea, era primul meu job. Am lucrat part-time, mergeam la universitate şi la clinici pentru a practica. Dar mai tot ce câștigam dădeam pe chirie și pe ce aveam nevoie ca profesie și practic tot cu ajutorul părinților trăiam. La Săveni aveam acest spațiu și am început să investim aici tot ce câștigam în Iași. Asta până în momentul în care s-a ajuns la partea de finisaje și a trebuit să luăm decizia de a demisiona de la Universitate și de a veni de tot la Săveni”, a declarat medicul Leonard Cârligeanu

 

 



 

 

 

La cinci ani de la deschidere, DENTAL ART este singura clinică stomatologică din partea de est a județului care are în dotare și partea de radiologie, iar asta atrage pacienți din jumătate de județ, de la localitățile de pe malul Prutului și până la Săveni și de la toate localitățile din zona acestui orășel. 

Până la curajul tinerilor Leonard și Andreea Cârligeanu de a investi inclusiv în partea de radiologie, botoșănenii din localitățile de pe valea Prutului trebuiau să meargă până la Botoșani pentru a astfel de servicii.

”Avem pacienți din toată zona și până la valea prutului. Ne vin pacienți din Săveni și toate satele din jur, din Crasnaleuca, Adășeni, Ștefănești, Ripiceni și chiar Dorohoi. Am avut și pacienți din Botoșani sau București, dar erau în treacăt sau au venit la rude la Săveni. Am avut chiar și din Japonia, o doamnă care avea și nume de familie japonez, din Tokyo, un domn din Spania, venit cu soția în țară. Cu respectivul domn a fost chiar interesant deoarece eu am făcut liceul în Spania și am putut să comunicăm în spaniolă foarte bine”, a spus Leonard Cârligeanu

Localnicii plecați la muncă peste hotare iau cu asalt în fiecare vară clinica familiei Cârligeanu, DENTAL ART. Românii care muncesc în Spania, Italia, Olada, Belgia și mai ales din Anglia merg la clinica doctorului Leonard Cârligeanu pentru că pe lângă profesionalismul desăvârșit și dotările de top ale clinicii, prețurile practicate în comparație cu țările din Vest, dar și față de București, Cluj, Iași sau chiar și Botoșani sunt mai mici. 

 

 



 

 

Andreea Cârligeanu este mâna dreaptă a soțului ei și cea care se ocupă de un aspect vital într-o clinică medicală, respectiv igienizarea și sterilizarea instrumentarului medical. 

”Folosim biocide de cea mai bună calitate de la importatori direcți din Franța, chiar dacă sunt mai scumpi nu am făcut niciodată rabat la calitate la nimic în clinica noastră, cu atât mai puțin la igiena generală și a instrumentarului medical. Chiar și când eram în creșterea copilului tot mai veneam pe la clinică să mă asigur că se face așa cum trebuie în lipsa mea”, a declarat Andreea Cârligeanu

 

DENTAL ART este printre primele clinici stomatologice din județ care a cerut Direcției de Sănătate Publică să facă anual un control suplimentar pentru tot ce ține de instrumentar, aerul din clinică și suprafețele de contact și de fiecare dată a obținut cele mai bune rezultate. 

 

Din acest motiv și avizele pentru a putea asigura servicii pentru urgențele medicale dentare a fost primit ușor, DENTAL ART fiind a doua clinică din județ avizată de DSP pentru a activa pe timpul pandemiei de Covid-19. 

Echipați cu măști, mănuși, viziere și combinezoane, echipa Leonard și Andreea Cârligeanu își așteaptă pacienții cu un termometru, gel dezinfectant și un nebulizator care omoară toți virușii. Triajul făcut ca la carte implică și analizarea situației de la caz la caz. 

 

”Chiar dacă îmi vine un pacient care are febră nu refuz să îl consult, să îl tratez pentru că s-ar putea ca din cauza problemelor dentare să aibă febră și nu ca simptom de Coronavirus. Triajul implică discuția cu fiecare pacient pentru a ști ce este cel mai bine pentru el”, a mai spus Leonard Cârligeanu. 

 

Medicul de la DENTAL ART susține că închiderea clinicilor și cabinetelor stomatologice nu era necesară pentru că în aceste unități se foloseau mănuși, măști și viziere înainte de pandemia de Covid-19, iar normele igienico-sanitare impuse de legislație sunt la un nivel extrem de ridicat față de unitățile spitalicești, spre exemplu. 

 

DENTAL ART  oferă servicii de stomatologie generală, radiologie, ortodonție și implantologie dentară. Clinica familiei Cârligeanu colaborează cu ortodontul Rocsana Aniței și chirurgul maxilo-facială Ionuț Chirap. 

 

Clinica DENTAL ART este în Săveni, pe strada Independenței 21, iar programări se pot face la numărul de telefon 0231541975 sau 0743 905 353 ori direct pe pagina de Facebook Clinica Stomatologică DENTAL ART.