Administrație Economic Știri locale Visit Botoșani

Aquaparkul Cornișa, Pensiunea Fată Verde și Centrul de Turism Botoșani, exemple de bune practici de turism pe timp de pandemie 




Comunicat de presă:

Radu Căjvăneanu, coordonatorul Centrului Europe Direct Botoșani, a fost invitat și a participat activ la CONFERINȚA REGIONALĂ ONLINE „Turismul Regiunii Nord-Est în dificultate“. Conferința este o inițiativă a ADR Nord-est organizată de Centrul Europe Direct Nord Est. Centrul Europe Direct Botoșani a participat și la ediția precedentă desfășurată la Iași cu o expoziție a cluburilor foto din Euro regiune.

 

În cadrul conferinței reprezentantul Centrului Europe Direct Botoșani a prezentat câteva exemple de bune practici din județul Botoșani în ceea ce privește gestionarea turismului în perioada dificilă a pandemiei 2020.




Un prim exemplu este cel al parcului de agrement Cornișa Aquapark, un proiect cu fonduri europene. Pentru perioada sezonului estival 2020 parcul a funcționat din plin și în condiții de foarte bună siguranță.

 

Accesul în parc a a fost făcut pe baza de programare, inclusiv programare electronică, cu limita prestabilită de utilizatori care să asigure condițiile de distanțare. La intrare clienții au fost verificați conform reglementărilor în vigoare privind starea de sănătate și echipamentul. Pe întreaga durată a activității de vară a existat o supraveghere conștiincioasă a respectării regulilor. Au fost organizate activități de mare impact la public precum orele de aerobic cu instructor, în aer liber sau la piscină. De asemenea, concursuri la care au fost  valorificate celelalte facilități ale parcului (competiții ad-hoc de alpinism, biciclete, role, skateboarding, tir cu arcul, alergare etc.) Participanții au primit premii speciale constând din materiale adecvate (tricouri, rucsacuri, pălării, steaguri, publicații).

 

Spectacole la amfiteatrul în aer liber. Cornișa Aquapark Botoșani a organizat spectacole cu diverse instituții și organizații din Botoșani: Teatrul Mihai Eminescu, Teatrul de Păpuși, ansambluri folclorice, trupe de amatori.

 

La o conferință online desfășurată la Primăria Botoșani  Radu Căjvăneanu a felicitat Primăria și conducerea complexului Cornișa Aquapark Botoșani pentru rezultatele remarcabile din sezonul estival. Astfel, utilizatorii parcului Cornișa Aquapark s-au putut bucura de soare, apă și relaxare fără a fi nevoie să se deplaseze în zone aglomerate cu potențial ridicat de infestare. Este un motiv suplimentar pentru care numărul infecțiilor din Botoșani a scăzut considerabil (de la locul 3 la locul 30 în țară). Au fost practicate cu succes sporturi precum: aerobic pe gazon și în piscină organizat sub îndrumarea unor antrenori cu experiență.  O mare parte a spectacolelor de vară au fost găzduite de amfiteatrul în aer liber. Acest lucru a dus la o dublă victorie: artiștii au putut concerta fără restricții speciale și publicul din Botoșani s-a bucurat de evenimente artistice pe tot parcursul verii.  Veniturile realizate până în septembrie au reprezentat, potrivit unor informații, aproximativ 1,3 milioane RON. Au arătat pe deplin eficiența construirii complexului.



 

 


Al doilea exemplu de bune practici din Botoșani îl reprezintă funcționarea Centrului de informare turistică Botoșani care  la bază  este de asemenea un proiect cu fonduri europene. Pe tot parcursul sezonului estival 2020 Centrul de informare turistică Botoșani a primit și a dirijat grupuri de turiști, în special în zona Centrului vechi, care cuprinde aproape 20 de  imobile restaurate cu fonduri europene. Pe lângă turiștii din țară și din străinătate o atenție deosebită a fost acordată grupurilor de turiști din Botoșani care cunosc mai puțin din istoria municipiului nostru.

 

Al treilea exemplu  este funcționarea unei pensiuni agroturistice din zona Botoșanilor. Este vorba de Pensiunea ”Fata verde” din Șoldănești dezvoltată pe nucleul unui fost conac boieresc dotat corespunzător inclusiv cu o crama monumentală. Pensiunea oferă pe lângă alte facilități un meniu bazat aproape în totalitate pe resurse locale. Foto:

 

https://pensiuneafataverde.blogspot.com/2015/07/galerie-foto_24.html

 

Clubul Photo Focus al artiștilor fotografi din Botoșani care colaborează cu alte cinci cluburi foto din întreaga euro regiune Nord-est a realizat expoziții foto în mediul real și virtual cu imagini frumoase din zonele turistice din Moldova românească. Unul dintre cei mai talentați artiști fotografi din Botoșani Lush Burlacu a realizat o galerie foto cu imagini privind turismul verde din câteva județe din Euro regiune special pentru videoconferință. https://eurodirecbt.blogspot.com/2020/11/turism-verde-2020-in-euro-regiunea-nord.html



 


Context:

 

În data de 19.11.2020, începând cu orele 10.00, Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est a organizat, sub egida inițiativei ”Descoperă Nord-Est”, o conferință regională online, dedicată analizei situației curente a sectorului turismului din Regiunea Nord-Est și identificării pașilor de relansare a acestuia, cu motto-ul: „Cu un declin accentuat al turismului în 2020, cum arată viitorul? Putem să relansăm un turism sustenabil pregătit pentru noile profiluri de turiști?”

 

 

 

România, ca și toate țările lumii în care turismul reprezintă un sector important, se confruntă cu provocări deosebite ca urmare a crizei generate de pandemia COVID-19. Pe lângă faptul că sunt multe companii dependente de veniturile din călătorii și turism, care în prezent se află într-o situație dificilă, regiunea noastră se confruntă cu niveluri semnificative de vulnerabilitate economică, financiară și socială, inclusiv la șocuri externe, cum ar fi perturbări economice, evenimente climatice și dezastre naturale.

 

 

 

În același timp, criza COVID-19 oferă oportunități pentru regiunea noastră de a-și diferenția oferta turistică, întrucât călătorii vor căuta din ce în ce mai mult vacanțe „social-distanțate”, experiențiale, care se vor desfășura în medii naturale, deschise, neurbanizate, evitând într-o primă etapă zonele dense, orașele supra-populate. S-au identificat noi trenduri în comportamentul turiștilor și se profilează noi tipuri de turism: pandemia creează oportunități de a integra conservarea, ecologia, industriile creative și ofertele de patrimoniu cultural în pachetele turistice.

 

În acest context, considerăm oportună întâlnirea, ocazionată de această conferință, între operatorii din turism, autoritățile publice relevante, asociațiile de promovare a destinațiilor și actorii care sprijină acest domeniu din Regiunea Nord-Est.

 

 

 

În cadrul evenimentului,  au fost puse la dispoziția participanților informații orientative privind oportunitățile de finanțare disponibile pentru sectorul turismului, în perioada 2021-2027, prin Programul Operațional Regional, au fost oferite exemple de bună practică din alte regiuni privind adoptarea unor strategii de criză în relansarea turismului afectat de criza pandemică și s-a facilitat o platformă de dezbatere privind noile trenduri în turism și oferta de turism integrat a Regiunii Nord-Est.