Economic Știri locale

Cătălin Silegeanu: ”Vina pentru managementul defectuos la Nova Apaserv este a întregii conducerii, implicit a Consiliului de Administrație”




Comunicat de presă- Cătălin Silegeanu

Nova  Apaserv Botoșani are nevoie de o schimbare radicală privind întreaga conducere!

Situația critică în care se află Nova Apaserv, în condițiile  în care deține monopolul în județul Botoșani în ceea ce privește domeniul de activitate al societății, mă face să cred că a fost  doar o  vaca de muls pentru întreaga conducere care a fost până acum la cârma societății. Altfel nu se explică această situație  dificilă din punct de vedere financiar, când tu ca și conducere ai avut toate condițiile de a performa și a demonstra că știi și poți manageria o societate comercială spre profit. 

Din păcate, pentru noi toți, cam asta s-a vrut de vreo 30 de ani încoace, să ducem toate întreprinderile și toate societățile cu capital de stat spre faliment, pentru a se putea îndrepta mai ușor spre privatizare. Sper din suflet ca Nova Apaserv să nu aibă același final pe care l-a avut Apa Grup, ce a fost condusă în același stil dezastruos  și care a cauzat falimentul societății, lăsând sute de oameni fără locuri de muncă.

Ceea ce e strigător la cer e că toți cei patru directori au bonusuri de 4000 lei lunar pentru performanta (spre faliment) din cadrul societății, pe lângă alți 10.000 lei, cât ridică lunar fiecare director. Nu as comenta remunerația unui manager dacă  ar fi avut și rezultate pe măsura lefei  pe care o primește, întrucât militez pentru răsplata oamenilor competenți și inteligenți. Întotdeauna am apreciat în cadrul firmei pe care o manageriez de atâția ani, oamenii care  știu și pot contribui la dezvoltarea activității societății. 



 

Am observat că s-a forțat într-o oarecare măsură ca fostul director Albert Tanase, să facă un pas în spate, după alegerile câstigate de PSD la Consiliul Județean, în subordinea cui se află Nova Apaserv, dar mă întreb de ce nu a făcut acel pas în spate, întreaga conducere a societății, referindu-mă și la ceilalți trei directori, care de ani de zile sunt la cârma societății și au condus practic activitatea unității spre pragul falimentului. Consider că vina pentru managementul defectuos este a întregii conducerii, implicit și a tuturor membrilor Consiliului de Administrație care s-au perindat de-a lungul timpului la Nova Apaserv.

Analizând situația de la operatorul de apă și canal din județul nostru, mă gândesc că avem nevoie de un manager care  să aibă experiența necesară și să conducă cu mână de fier întreaga activitate, iar celelalte posturi de director de fie desființate pentru a face o economie substanțială la bugetul societății.

Referitor la numărul de angajați, știu ca  sunt peste 500 de persoane  în toate sucursalele și punctele de lucru din județ, ma întreb dacă nu ar fi utilă și o reorganizare mai eficientă și mai productivă pentru operatorul de apă, care ar trebui să se axeze mai  mult pe partea de producție și exploatare, care ar putea scoate societatea din acest impas financiar.

Am convingerea că se găsesc soluții eficiente și rapide dacă se dorește, bineînțeles de conducerea Consiliului Județean Botoșani, care și până acum 4 ani tot din partea PSD a fost, întrucât botoșănenii  nu pot fi lăsați fără apă curentă, mai ales acum când spălatul pe mâine e cea mai uzuală activitate a fiecăruia dintre noi.

Managerii ar trebui sa conducă această societate ca și cum ar fi a lor și să genereze profit dacă își doresc să își încaseze lefurile și sporurile, în caz contrar, nu. Sunt multe soluții care ar trebui puse în practică însă pentru ca această societate să funcționeze are nevoie de un om cu viziune, o persoana care știe, poate și cunoaște management, care are experiență în domeniu și poate gestiona fonduri de peste 200 mil de euro . 

În zadar, numim politic manageri la diverse instituții, dacă pe acei oameni nu îi recomandă nimic, decât partidul. Ar trebui ca orice societate din subordinea Consiliului Județean sau a Primăriei Municipilui Botoșani, să fie depolitizată și să fie condusă de manageri adevărați care creează profit. De asemenea, ar trebui să existe în planul de management, obligativitatea persoanei desemnate pe funcția de conducere să obțină profit pentru societate, într-un anumit număr de luni,  în caz contrar să plece.

În concluzie, îmi exprim dezamăgirea că partidele actuale joacă ping-pong cu o societate atât de importantă pentru noi, botoșănenii.