Implantul dentar: plusuri și minusuri

0

Stomatology illustrations. Dental implants and healthy teeth. Vector health tooth and implant stomatology, dentistry installation and fixture

Numărul și starea dinților noștri nu este doar o problemă estetică, ci și un element important al sănătății. Deci, dacă din anumite motive avem unul sau mai mulți dinți „lipsă”, acest lucru trebuie corectat.

Cum remediem lipsa unui dinte?

Dinții lipsă se pot înlocui, în primul rând, cu proteze dentare. În ciuda faptului că protezele dentare sunt convenabile din punct de vedere financiar și impecabile din punct de vedere estetic, nevoia de a le îndepărta în fiecare zi conferă multor persoane un disconfort psihologic grav.

A doua variantă de tratament sunt  punțile dentare. Pentru a le face o punte dentară, medicul trebuie să șlefuiască dinții vecini, iar între ei este așezată o „punte” care „umple” spațiul gol.

A treia opțiune, care este utilizată din ce în ce mai mult astăzi, este implantul dentar, adică inserarea în osul maxilar a unei rădăcini artificiale, pe care este apoi instalată o coroană. Un  avantaj important al implantului este că nu permite resorbția țesutului osos, așa cum se întâmplă în absența unui dinte. Dacă nu există sarcină pe țesutul osos al maxilarului, acesta tinde să se reducă. Un alt avantaj al implanturilor dentare este că nu necesită șlefuirea dinților vecini.

Ce este un implant dentar?

Implantul dentar are forma unui șurub, care este inserat în os în locul dintelui lipsă, iar apoi o coroană este fixată pe el. Astăzi, implanturile dentare sunt fabricate din titan cu trei grade de purificare – acest metal este absolut inert pentru corpul nostru, eliminând practic reacția de respingere și dezvoltarea alergiilor. Un implant dentar de calitate este rezistent la acțiunea timpului, complet adaptat la os și poate fi folosit timp de decenii.

Principala condiție pentru plasarea cu succes a implantului este volumul și înălțimea suficientă a osului maxilar. După ce implantul este inserat, se așteaptă 2-4 luni după care se face o coroană permanentă.

Astăzi se folosește și metoda cu încărcare imediată: o coroană temporară este plasată imediat pe „rădăcina artificială” nou implantată. Această opțiune este bună doar în acele cazuri în care o persoană, din cauza unor circumstanțe profesionale sau din alte circumstanțe, trebuie pur și simplu să aibă un set complet de dinți. Dacă este posibil să renunțați la asta pentru o perioadă de timp, este mai bine să așteptați ca implanturile să se integreze – acest proces va merge mai bine fără încărcare.

Tehnologiile moderne plus igiena orală – factori cheie în succesul tratamentului

În ultimii 10 ani, numărul contraindicațiilor pentru implantul dentar a fost mult redus. Problema integrării „rădăcinilor artificiale” a fost practic rezolvată – suprafețele implanturilor sunt acum tratate în diverse moduri, datorită cărora interacționează în mod fiabil cu țesutul osos.

Metodele moderne de chirurgie maxilo-facială fac posibilă rezolvarea cu succes a unor contraindicații „anatomice” pentru implantare, cum ar fi o creastă prea „îngustă” (adică atrofia țesutului osos, dacă dintele a fost îndepărtat de mult timp) sau localizarea prea apropiată a sinusurilor maxilare. Astăzi nu există atât de multe contraindicații reale. Practic, vorbim despre prezența diabetului zaharat insulino-dependent, osteoporoză, disfuncții ale glandelor tiroide și paratiroide, tulburări metabolice care afectează structura țesutului osos. De asemenea, pot exista probleme cu integrarea implanturilor la persoanele care au fost supuse tratamentului chimioterapic după cancer.

Implantologii sunt, de asemenea, foarte critici cu pacienții care prezintă o igienă orală precară. Este foarte important să respectați cu strictețe regulile de igienă, care joacă un rol cheie în succesul operației – atât în ​​stadiul incipient al integrării implantului, cât și pe întreaga perioadă a folosirii sale. 

O altă complicație, deși de natură pur estetică, se referă la acei pacienți care necesită implanturi în zona anterioară a maxilarului. În general, în această zonă osul este mai redus, iar implantul în sine și bontul protetic din titan, pot să transpară prin gingie sau chiar să devină vizibile în timp. Pentru a preveni un aspect inestetic, se utilizează bonturi din oxid de zirconiu – un material de înaltă tehnologie care arată foarte asemănător cu dintele natural. În plus, În prezent se poate opta si pentru inserarea unor implanturi de culoare albă fabricate integral din zirconiu.
Niciun comentariu

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *