Administrație Economic Știri locale

Termica, ”bombă” de 100 milioane lei amorsată în 2010, îi explodează în față lui Cosmin Andrei și lasă Botoșani fără vreo șansă în următorii ani 




Vă mai aduceți aminte de Termica? Dacă nu, să vă întrebați rudele mai în vârstă ce a fost Termica în Botoșani pentru că din cauza acestui nume s-ar putea ca municipiul reședință de județ să fie în beznă, la propriu, în următorii ani și să nu mai fie bani de nici măcar o investiție. 

Termica SA a fost compania Consiliului Local care a distribuit agent termic în sistem centralizat înainte de a exista Modern Calor SA. 

În 2009-2010 s-a decis să se transfere bunurile gestionate de Termica spre noua companie Modern Calor SA pentru a putea accesa fonduri europene care au transformat un morman de fiare vechi în una dintre cele mai performante centrală de producere în cogenerare a energiei termice și a energiei electrice. 



 

Cum a falimentat Termica?  Partidele politice au înțesat-o de membri de partid fără nicio pregătire și au condus-o fără nicio urmă de profesionalism. Termica a fost condusă aproape în toată existența sa, mai puțin ultimii doi sau trei ani înainte de 2009, de colegii de partid ai actualului primar al municipiului Botoșani, iar pentru a scăpa de datoriile colosale pe care le avea acest mastodont la vremea respectivă s-a decis să se îngroape totul și să se dea un restart cu o nouă companie, doar că toți creditorii rămași fără bani din cauza managementului politic au contestat în instanță modul în care s-a făcut trecerea și au dovedit că totul s-a făcut ilegal. 

În 2021, Termica ar putea fi piatra de moară care să ne țină în subdezvoltare pentru mulți ani de acum înainte. 

Primăria Botoșani a pierdut procesele care vizau modul în care s-a transferat patrimoniul companiei Termica și acum trebuie să plătească despăgubiri în valoare de 100 milioane lei, adică 1000 de miliarde de lei vechi. 

“Nu se mai poate face nimic în municipiul Botoșani în următorii ani, din cauza acestei inginerii financiare care ne costă astăzi foarte, foarte mult. Toate proiectele sunt puse în pericol. Sunt în etapa în care intenționez să scot la licitație proiectarea pentru primul cvartal de străzi Petru Rareș – Calea Națională – IC Brătianu. După finalizarea proiectării intenționam să contractez un credit pentru asfaltarea acestor străzi. Va fi o problemă reală să mergem în fața băncilor când veniturile noastre sunt grav amenințate de această executare. Există riscul să nu mai putem fi creditați. Chiar dacă gradul de îndatorare ne permite să ne împrumutăm, fiind la 16%, există riscul să nu primim finanțare. Nu mai putem dezvolta multe proiecte. Proiectele care privesc cofinanțarea cu fonduri publice sunt de asemenea amenințate pentru că nu mai avem venituri proprii cu care să cofinanțăm”, a spus primarul Cosmin Andrei.

Acesta a spus că vinovați pentru actuala situație sunt fostul primar Cătălin Flutur și fosta conducere a Termica. 

Totodată, Cosmin Andrei a precizat că va încerca să obțină un sprijin de la Guvern și va face demersurile către Instituția Prefectului și că se ia în calcul chiar privatizarea Modern Calor pentru a putea fi stinsă datoria de 100 milioane lei care condamnă municipiul Botoșani la subdezvoltare.