Administrație Economic Știri locale

VIDEO Primăria Săveni va avea facturi mai mici la energie electrică. S-au făcut toate lucrările la centrala fotovoltaică și mai trebuie puse doar panourile



 


 

Într-o perioadă în care atât populația, cât și firmele și instituțiile statului stau cu ochii pe facturile la energie electrică, Primăria Săveni se pregătește ca în două luni să primească facturi mai mici.

Asta pentru că în luna noiembrie ar trebui să fie dată în folosință centrala fotovoltaică a orașului Săveni construită din fonduri nerambursabile.

Lucrările la centrala fotovoltaică a orașului Săveni, care va ajuta administrația locală să facă economii semnificative la facturile de energie electrică, au ajuns la nivelul la care doar panourile mai trebuie montate. A fost montată toată rețeaua de cablaje electrice, s-au montat suporții pentru panourile fotovoltaice, s-a pregătit și legătura cu rețeaua electrică publică.

 

 

Construirea centralei fotovoltaice este un proiect în valoare totală de 305.000 euro, cu 85% grant, 260.000 euro grant din fonduri norvegiene, diferența urmând să fie pusă din bugetul UAT Săveni. Este parte dintr-un proiect mai larg, un model concept de proiect având în vedere liniile terasate de UE.

Primarul Relu Tîrzioru a declarat că micul parc fotovoltaic este al doilea proiect din planul integrat de eficiență energetică derulat cu fonduri europene și granturi norvegiene nerambursabile, după montarea de lămpi LED în oraș.

 

”Nu sunt multe proiecte finanțate din granturi norvegiene, Cluj, Oradea, orașul Săveni și cred că Târgu Ocna au beneficiat de astfel de proiecte”, a declarat Relu Tîrzioru, primarul orașului Săveni.

Lucrările la parcul fotovoltaic de la Săveni sunt executate de Telekom, iar centrala fotovoltaică va avea o putere instalată de 165 kWh, cantitate de energie necesară alimentării sediului Primăriei, grădinițelor și școlilor, bibliotecii. 

După montarea a 700 de corpuri de iluminat LED, după construirea parcului fotovoltaic și eficientizarea energetică a instituțiile publice locale, totul cu fonduri nerambursabile, se estimează că factura la energia electrică va scădea cu 50-60%.