Senatorul AUR Dorinel Cosma, demersuri pentru redeschiderea Vămii Racovăț: ”S-au investit 3,5 milioane euro… stă închis de 11 ani”

0
Unul dintre obiectivele strategice ale județului stă închis de mai bine de un deceniu deși s-au investit câteva milioane de euro în lucrări de modernizare. 

Dorinel Cosma, senator AUR Botoșani, a înaintat o interpelare ministrului interimar al Finanțelor, Dan Vîlceanu, prin care îi cere acestuia redeschiderea singurei treceri de frontieră în Ucraina din județ, un obiectiv cu impact social și economic în zona de nord a județului. 

Vă redăm integral conținutul interpelării formulate de senatorul Dorinel Cosma pentru redeschiderea Vămii Racovăț: 

”Stimate domnule Ministru,

Conform informațiilor colectate din multiple surse, singurul punctul vamal cu Ucraina, din județul Botoșani, aflat în satul Racovăț din comuna Pomârla, în care s-au investit aproximativ 3,5 milioane de euro stă închis de aproximativ 11 ani. Pentru localnicii din Pomârla, care trăiau din micul comerţ de frontieră, închiderea acestui punct vamal reprezintă o adevărată catastrofă. 

De asemenea, odată cu închiderea vămii,  locuitorii județului Botoșani care trăiau din comerțul de frontieră au ajuns la sapă de lemn, mulți dintre ei fiind nevoiți să se întoarcă la agricultura de subzistență sau să plece la muncă în afara țării, pentru a-și putea întreține familiile.

În consecință, deblocarea situației și redeschiderea acestui punct vamal ar reprezenta o gură de oxigen, atât pentru localnici, cât și pentru locuitorii județului Botoșani, care în prezent trebuie să ocolească 100 de km pentru a ajunge în Ucraina, cel mai apropiat punct de trecere a frontierei fiind cel  din localitatea Siret, județul Suceava.

Față de cele expuse mai sus, vă rog să-mi răspundeți la următoarele întrebări:

 

  1. Care sunt acțiunile imediate și măsurile concrete pe care le veți lua pentru deblocarea acestei situații, care trenează de atâția ani?

 

  1. Când preconizați că se va redeschide acest punct vamal, care este de o importanță capitală pentru locuitorii din zonă?

 

Vă solicit răspuns scris și oral.

Vă mulțumesc!” 

 


Niciun comentariu

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *