Economic Știri locale

Până în 2026, E.ON va investi 27 miliarde de euro în tranziția energetică

 




22 miliarde euro sunt alocate pentru extinderea rețelelor energetice și 5 miliarde euro pentru extinderea business-ului de soluții pentru clienți;

85 până la 90 la sută dintre activitățile de investiții acoperite de taxonomia UE îndeplinesc criterii stricte de sustenabilitate;

Baza de active reglementate în sectorul rețelelor energetice este în creștere cu cel puțin șase procente anual;

Până în 2026, se vor investi aproximativ 2 miliarde euro pentru digitalizarea infrastructurii rețelelor;

Soluțiile de infrastructură energetică distribuită prietenoase cu mediul vor crește anual cu 9 până la 12%;

Până în 2026 vor fi 5.000 de noi puncte de încărcare E.ON în Europa;

EBITDA va crește în activitatea de bază în medie cu 4% pe an, la aproximativ 7,8 miliarde euro în 2026;

Venitul pe acțiune din activitatea de bază va crește cu 8 până la 10% până la 90 de cenți pe acțiune până în 2026;

Dividendele vor crește până în 2026 cu până la 5% anual;

Propunerea de dividende pentru exercițiul financiar 2021 este de 49 de cenți/acțiune;

 



CEO E.ON, Leonhard Birnbaum: „Decarbonizarea economiilor Europei plasează industria energetică în pragul unui deceniu cheie de creștere. Având aproximativ 50 de milioane de clienți în Europa și cea mai mare rețea de distribuție a continentului – care este coloana vertebrală a acestei tranziții – E.ON se poziționează excelent pentru a profita de această oportunitate. Prin urmare, astăzi putem face o prognoză pe termen lung pentru E.ON, care se caracterizează printr-o creștere continuă și profitabilă.”

 

 

E.ON intenționează să crească semnificativ ritmul de creștere și digitalizare a afacerilor sale. Cu strategia de creștere până în 2026 prezentată astăzi la Ziua virtuală a Piețelor de Capital, E.ON promite creșteri continue ale veniturilor operaționale, precum și ale dividendului, care urmează să fie mai mare decât era planificat anterior. Pentru prima dată, Grupul și-a extins, de asemenea, perioada de prognoză de la trei la cinci ani.

 

E.ON intenționează să crească EBITDA în activitatea sa de bază (cu excepția operațiunilor de energie nucleară ale PreussenElektra care urmează să fie întrerupte în curând) cu aproximativ 4% anual, până la circa 7,8 miliarde euro în 2026. Pentru a pune bazele acestei creșteri ambițioase, E.ON va investi un total de aproximativ 27 de miliarde de euro până în 2026, din care circa 22 de miliarde de euro vor fi destinate extinderii rețelelor energetice și 5 miliarde de euro pentru accelerarea creșterii business-ului de soluții pentru clienți. În plus, E.ON intenționează să-și majoreze dividendele cu până la 5% anual până în anul financiar 2026 și venitul pe acțiune cu 8 până la 10% anual. Pentru anul financiar 2021, E.ON intenționează să propună un dividend de 49 de cenți pe acțiune.

E.ON intenționează, de asemenea, să deruleze întregul program de creștere, menținându-și ratingul puternic și un factor de îndatorare neschimbat. În acest scop, E.ON își va optimiza în continuare portofoliul, prin care se așteaptă să genereze venituri de aproximativ 2 până la 4 miliarde de euro în următorii cinci ani. Optimizarea portofoliului va consta în dezinvestirea afacerilor care nu se potrivesc cu strategia tripartită de creștere, sustenabilitate și digitalizare pe care E.ON a prezentat-o ​​astăzi, precum și parteneriate selective.

Creșterea, sustenabilitatea și digitalizarea

Sub conducerea noului CEO, Leonhard Birnbaum, E.ON se va concentra în întregime pe creștere, sustenabilitate și digitalizare. „E.ON va lansa acum o ofensivă cuprinzătoare de creștere și investiții pentru a stabili o lume energetică cu zero emisii de carbon”, a spus Birnbaum. „Extinderea intervalului nostru de prognoză la cinci ani, până în 2026, subliniază reziliența și potențialul puternic de creștere al ambelor afaceri de bază ale E.ON, care în deceniul următor vor beneficia substanțial de tranziția energetică europeană. În 2030, E.ON va fi mai mare, mai ecologic, mai digital și mai divers.”

 

Investiții majore în rețelele de distribuție a energiei, coloana vertebrală a tranziției la energia verde

 

E.ON intenționează să-și crească substanțial investițiile în rețelele energetice, cu aproximativ 1 miliard de euro anual până în 2026. Acest lucru va mări baza de active reglementate (RAB) a companiei cu cel puțin 6% pe an. Companiile E.ON din Europa operează rețele cu un RAB total de aproximativ 35 de miliarde de euro și găzduiesc aproximativ 1 milion de instalații de generare a surselor regenerabile distribuite. Thomas König, membru al Consiliului de Administrație al E.ON, responsabil pentru rețelele energetice, a declarat: „Fără infrastructura noastră nu va exista o tranziție energetică. Numai în următorii cinci ani, rețelele noastre vor integra 35 până la 40 gigawați de capacitate suplimentară de energie regenerabilă. Fiecare dintre aceste noi facilități duce Europa cu încă un pas înainte către obiectivele Acordului de la Paris. În plus, vom vedea milioane de pompe de căldură, precum și baterii și eMobility.”

Asaltul investițional va avea ca rezultat creșterea veniturilor din rețea cu 3 până la 4% anual până în 2026. Digitalizarea va juca un rol cheie în eficientizarea operațiunilor rețelei și, de asemenea, le va permite să gestioneze cât mai eficient proporția din ce în ce mai mare a surselor regenerabile de energie. Până în 2026, E.ON va investi aproximativ 2 miliarde de euro doar în rețele, în scopul digitalizării planificării, monitorizării și controlului rețelei. Acest lucru va face din E.ON una dintre primele companii energetice care dețin un control digital complet asupra infrastructurii de rețea la toate nivelurile de tensiune.



Expansiunea fermă a diviziei soluții pentru clienți

E.ON observă o creștere intensă a cererii de decarbonizare în rândul clienților rezidențiali, ai celor de business și industriali, precum și în orașe și comunități. Patrick Lammers, membru al Consiliului de Administrație al E.ON, responsabil pentru divizia soluții pentru clienți, a declarat: „Baza noastră de clienți din Europa, care are astăzi aproximativ 50 de milioane de consumatori, poziționează E.ON excelent pentru a ajuta clienții și partenerii noștri să-și atingă obiectivele de decarbonizare și pentru a profita de aceste oportunități de creștere.”

Baza va fi asigurată de business-ul clasic de furnizare a energiei, care generează câștiguri puternice și a înregistrat o schimbare chiar și pe piața foarte competitivă din Marea Britanie. E.ON intenționează să crească veniturile afacerii sale de vânzări de energie cu 3 până la 6% pe an până în 2026. „Digitalizarea este factorul decisiv și aici”, a spus Lammers. „Până în 2026, vom avea o platformă digitală pe toate piețele noastre, care va oferi tuturor clienților noștri servicii eficiente și prietenoase.”

E.ON se va concentra, de asemenea, pe oferte pentru case, stiluri de viață și de muncă sustenabile. Noile soluții și servicii inovatoare pentru sistemele energetice rezidențiale – cum ar fi electricitatea verde auto-generată, încălzirea și răcirea, precum și managementul energiei – vor permite companiei să aducă tranziția energetică în segmentul rezidențial.

În ceea ce privește mobilitatea, E.ON anticipează un sfârșit rapid al erei combustiei interne și, prin urmare, se va dedica și mai mult extinderii infrastructurii eficiente de încărcare. E.ON intenționează să instaleze aproximativ 5.000 de puncte de încărcare noi până în 2026. E.ON dorește, de asemenea, să-și extindă masiv afacerea de furnizare de soluții de infrastructură energetică distribuită ecologică, investind între 500 și 600 de milioane de euro pe an pentru a crește până în 2026 contribuția EBITDA a acestei afaceri în medie cu 9 până la 12% anual.

E.ON vede un potențial suplimentar de creștere în extinderea economiei hidrogenului. De aceea, intenționează să-și extindă semnificativ activitățile în acest domeniu prin participarea la parteneriate europene prin proiecte precum H2.Ruhr, al cărui scop este ca Renania de Nord-Westfalia – centrul industrial al Germaniei – să devină o regiune cu hidrogen. Cu rețeaua sa de distribuție a gazelor existente și expertiza sa în managementul energiei, E.ON dorește să ofere IMM-urilor industriale, în special, acces la hidrogen și astfel să le ofere oportunitatea de a reduce emisiile de CO2.



Digitalizarea sistematică – cheia succesului tranziției energetice

Strategia de creștere a E.ON va fi însoțită de digitalizarea end-to-end a tuturor operațiunilor sale. Victoria Ossadnik, membru al Consiliului de Administrație pentru Digital, a subliniat: „Tranziția energetică va reuși doar prin digitalizarea sistemelor energetice. Motoarele cheie ale schimbărilor în sistemele energetice relevante pentru E.ON sunt trecerea în alimentarea rețelelor către surse de energie durabile și schimbarea tiparelor de consum în rândul clienților noștri datorită electrificării mobilității, căldurii și producției. Digitalizăm sistematic atât rețelele noastre, cât și afacerea clienților noștri. Prin intermediul platformelor digitale pentru rețelele noastre și afacerile clienților noștri și prin smart-ificarea rețelelor noastre fizice, ne vom face rețelele observabile, gestionabile și optimizate și vom valorifica flexibilitatea aprovizionării cu energie și a cererii necesare în viitoarea lume a energiei.” E.ON dezvoltă o platformă tehnologică modernă la nivel de grup în acest scop. În acest proces, compania optimizează și digitalizează toate procesele din companie. Soluțiile cloud vor înlocui centrele de date existente până la sfârșitul anului 2023 și vor constitui o bază pentru noile aplicații digitale. Platformele digitale îmbunătățesc operațiunile generale, reducând în același timp costurile și emisiile de CO2. E.ON va oferi, de asemenea, soluții digitale terților.

 

Cadru financiar atractiv, pe deplin aliniat sustenabilității

Întregul program de investiții al Grupului este axat pe deplin pe sustenabilitate. 85 până la 90 la sută dintre activitățile de investiții planificate, care intră în sfera taxonomiei, îndeplinesc criteriile stricte de sustenabilitate. În plus, E.ON și-a reafirmat ținta de a avea un rating BBB/Baa puternic și un factor de îndatorare de 4,8 până la 5,2 ori EBITDA. Compania și-a confirmat politica de dividende pentru următorii cinci ani. Pentru anul financiar 2021, E.ON intenționează să propună un dividend de 49 de cenți pe acțiune. Aceasta corespunde unei creșteri de 4 la sută față de anul precedent. E.ON urmărește, de asemenea, o creștere anuală a dividendelor de până la cinci procente până în 2026 și o creștere suplimentară mai departe. Câștigul pe acțiune va crește în medie cu 8 până la 10 la sută pe an. „Pentru a pune bazele ambițiilor noastre de creștere, ne ridicăm planul de investiții la un total de aproximativ 27 de miliarde de euro până în 2026”, a spus Marc Spieker CFO-ul E.ON. „Peste 80 la sută se va îndrepta către afaceri reglementate”. Spieker a adăugat că promisiunea privind dividendele este bine fundamentată: „Pe baza creșterii veniturilor operaționale din activitatea noastră de bază, ne propunem o creștere medie anuală a câștigurilor pe acțiune de 8 până la 10%, ceea ce duce la un câștig pe acțiune de 90 de cenți în 2026.

Realizarea sinergiilor din integrarea innogy este în termen și este luată în considerare în cadrul financiar al E.ON. Acest cadru include, de asemenea, măsuri de optimizare care vor permite E.ON să realizeze economii anuale de aproximativ 500 de milioane euro până în 2026.