Administrație Economic Știri locale

Este OFICIAL! Botoșani nu va mai avea tramvaie! Calea de rulare de pe Primăverii va fi scoasă după Paște



Actuala conducere a Primăriei Botoșani renunță la proiectul cu fonduri europene pentru modernizarea sistemului de transport public în municipiu cu tramvaie.

Prezent în emisiunea Dialog Deschis, la Tele M, moderată de ziaristul Răzvan Sauciuc, primarul Cosmin Andrei a anunțat că dalele cu liniile de tramvai de pe strada Primăverii vor fi scoase după sărbătorile pascale și că nu se va mai depune un nou proiect pentru tramvaie, fiind preferate autobuzele electrice.

”După Paște vom scoate dalele de tramvai de pe strada Primăverii. Am avut discuții cu cei de la ADR pentru a putea realiza acest lucru. Putem înlătura dalele de pe strada Primăverii și să turnăm asfalt. Facem lucrările pe buget local pentru că avem bani la capitolul reparații străzi. Nu pot să dau un termen de finalizare dar cu siguranță anul acesta se va circula în condiții normale pe strada Primăverii. Îmi doresc să dezafectăm și celelalte refugii de pe Calea Națională pentru a nu mai perturba circulația. Din păcate pentru cei care și-au dorit tramvaie la Botoșani, programul este amenințat. Am căutat toate variantele posibile pentru a implementa acest proiect. Nu există posibilitatea să fazăm acest proiect pe Programul Operațional Regional. În plus, cofinanțarea este din ce în ce mai mare. Materialele de construcție s-au scumpit din nou, prețul fierului s-a triplat iar banii pentru cofinanțare nu îi avem.”, a declarat primarul Cosmin Andrei.



Viceprimarul Bogdan Buhăianu este cel care coordonează echipa care va depune cererile de finanțare pentru 10 autobuze electrice prin PNRR, un proiect de 7-8 milioane euro. Primarul Cosmin Andrei a anunțat că în aprilie, după deschiderea sesiunii pentru PNRR vor fi depuse și proiectele municipiului Botoșani.

“Vom aplica pentru zece autobuze electrice, pe care să le transferăm companiei Eltrans, pentru traseele 101 și 102. Depunerea pe PNRR va demara pe data de 1 aprilie și vom avea cererea pregătită pentru zece autobuze electrice care costă între 600.000 și 800.000 euro bucata. Vor fi autobuze electrice cu o lungime de zece metri. E clar că nu vom putea cumpăra foarte repede aceste autobuze pentru că este o întreagă procedură”, a mai spus Cosmin Andrei.