Administrație Economic Știri locale

Om de afaceri, dezamăgit de Primăria Botoșani: ”Trebuie să ne cerem iertare copiilor noștri! Infrastructură degradată pe toate liniile și servicii publice defectuoase”



Melodrama jucată de actorii politici este o sfidare deșănțată la adresa cetățenilor. Realitatea contemporană s-a divizat în două lumi paralele. Una aparține celor mulți, angrenați involuntar într-o luptă pentru supraviețuire.

Sunt acei oameni care încearcă să își asigure traiul în mod onest, buzunarele lor fiind simple intermediare între venituri mizerabile și rate, facturi, prețuri, taxe și impozite, din care statul câștigă întotdeauna. La schimb, li se oferă infrastructură degradată pe toate liniile și servicii publice defectuoase. Ca bonus, funcționarii îi tratează cu dispreț și aroganță. Cealaltă lume aparține unei clase elitiste, formată din aleși și numiți politic, mobilizați într-o luptă a orgoliilor, în goana după putere, influență și avere. Buzunarele lor sunt, cel mai adesea, destinația finală a circuitului banilor.



Cunoaștem atât de bine mecanismele celor două lumi, încât sentimentul de revoltă a devenit o normalitate, e ca foamea. Însă cea mai traumatizantă experiență e dezgustul. Iar clasa politică răscolește tot mai des această senzație, prin demagogia, victimizarea și ipocrizia caracteristice. Aleșii municipiului Botoșani nu sunt capabili să rezolve problemele majore ale orașului, să atragă fonduri europene, să gândească și să implementeze proiecte pe termen lung, nici măcar să găsească soluții pentru remedierea unor deficiențe minore, care trenează de decenii. Sunt însă capabili să se angajeze în contre inutile, să ironizeze, să se plângă, să lanseze acuzații și să își idolatrizeze propriile personalități. Când nivelul de performanță e la pământ, iar vocea se ridică deasupra faptelor, traiul cetățenilor este doar un element de capitalizare electorală. În realitate, mediul politic nu dă doi bani pe viețile oamenilor, asupra cărora decide. Nu mai există asumare, deci de rușine nici nu încape vorbă. Lătratul la televizor a devenit un hobby pe linie de partid, iar opinia publică nu mai are greutate decât în perioada alegerilor.

Trebuie să ne cerem iertare copiilor noștri. Persoanele cărora le-am oferit funcții prin votul nostru le năruiesc speranța la un trai îndestulat pe meleagurile natale. Cu siguranță, recensământul ne va dovedi că temerile noastre sunt fondate. Fără servicii medicale de calitate, acces la educație, infrastructură rutieră, raport echilibrat între muncă, venituri și cheltuieli, oamenii nu pot decât să aleagă calea pribegiei. Iar atitudinea politicienilor influențează categoric mișcările populației, pentru că reprezintă sursa sentimentelor și judecăților față de stat.

Pentru a crede într-un viitor mai bun, este nevoie de o schimbare la nivel politic. Onestitatea, asumarea și plasarea binelui comun în fruntea preocupărilor sunt remediile de primă intervenție pentru însănătoșirea unei societăți. Decidenții trebuie să conștientizeze urgent responsabilitatea pe care o poartă.