Agricultură Economic Știri locale

BANI NERAMBURSABILI PENTRU FERMIERI SI PROCESATORI



Senatorul Lucian Trufin îndeamnă fermierii, producătorii și procesatorii din județul Botoșani să acceseze schemele de sprijin financiar reglementate prin Ordonanța de Urgență nr. 61/2022, care are alocată un buget de 300 de milioane de euro în vederea susținerii sectorului agroalimentar. Ajutoarele de stat sunt consistente, iar apelurile de depunere a cererilor vor fi deschise la sfârșitul acestei luni.

„Guvernul acordă o atenție deosebită sectorului agroalimentar, a cărui importanță a devenit o certitudine pentru toți românii, în această perioadă de grele încercări. Instituțiile centrale înțeleg sprijinirea fermierilor și producătorilor ca investiție necesară și sustenabilă, insă pentru județul Botoșani aceste finanțări reprezintă consolidarea fundației pe care se dezvoltă una din principalele ramuri economice”, a precizat Lucian Trufin.

Potrivit actului normativ publicat în Monitorul Oficial, beneficiari ai acestor fonduri pot fi IMM-uri, microîntreprinderi, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, societăți cooperative agricole, cooperative agricole, grupuri și organizații de producători.

Valoarea granturilor pentru capital de lucru va fi stabilită în funcție de cifra de afaceri înregistrată în anul 2019, astfel: 5.000 euro pentru IMM-urile cu cifra de afaceri aferentă anului 2019 cuprinsă între 5.000 și 13.500 euro; 15% din cifra de afaceri, fără a depăși valoarea de 120.000 euro, pentru IMM-urile cu cifra de afaceri aferentă anului 2019 mai mare de 13.501 euro; maximum 120.000 euro pentru IMM-urile cu cifra de afaceri cu echivalentul în euro de peste 1 milion de euro.

„Încurajez botoșănenii să consulte ghidurile de eligibilitate și să acceseze ajutoarele de stat. Fiecare leu atras în teritoriu înseamnă un pas făcut înspre dezvoltarea județului, o contribuție la bunăstarea locuitorilor săi. Avem pământuri roditoare, pășuni bogate iar legislația ne întinde o mână de ajutor pentru valorificarea fiecărui metru pătrat de teren agricol”, a subliniat senatorul social-democrat.

Conform ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, datele de lansare a apelurilor de proiecte sunt: 26 mai pentru accesarea granturilor de capital de lucru, respectiv 27 mai pentru accesarea microgranturilor în valoare de 5.000 de euro. Bugetul primei măsuri este de 250 de milioane de euro, iar pentru a doua măsură este de 50 de milioane de euro, fiind estimat un număr total de 20.000 de beneficiari.

OUG nr. 61/2002 privind unele măsuri pentru acordarea de microgranturi și granturi pentru capital de lucru entităților din domeniul agroalimentar cu finanțare din fonduri externe nerambursabile poate fi consultată pe site-ul MFE, la următorul link: https://mfe.gov.ro/wp-content/uploads/2022/05/f23ab1df6bf19e6f01d2a37bb3413d8f.pdf.