Administrație Agricultură Economic Știri locale

Stațiunea Popăuți va livra o rasă de oi de carne până în 2027-2028. Până atunci va omologa linia roz a rasei Karakul



Cercetătorii Stațiunii Popăuți din județul Botoșani lucrează la o rasă de oi de carne derivată din rasa Karakul de Botoșani.

Ionică Nechifor, directorul Stațiunii de Cercetare Popăuți, a declarat că proiectul de cercetare este început și că se lucrează deja la el de câțiva ani ca urmare a cererii venită din partea pieței private, unde este o cerere mare la export de carne de miel. Nechifor a și estimat perioada în care noua rasă de oi de carne de la Botoșani va putea fi livrată în piață, iar până atunci vor fi omologate două noi linii de oi Karakul de Botoșani.

”În 2026 vom omologa liniile alb și roz, iar până în 2027-2028 vrem să avem primele rezultate pe ceea ce înseamnă linia de carne a rasei Karakul de Botoșani. Cerința este foarte mare de carne și noi lucrăm să acoperim această cerere. Vom avea o rasă cu o viteză de creștere ridicată față de ce are Karakul. Ne folosim de Karakul ca și rasă de bază fiindcă în zona noastră s-a aclimatizat cel mai bine”, a declarat Ionică Nechifor.

Crescătorii de oi din județul Botoșani au cereri mari pentru carne de oaie din zona Qatar, Kuweit, Arabia Saudită, Iordania, Israel, Turcia.