Deputat Pro România Mihaela Huncă: Olimpicii internațional să poată urma cursurile a doua facultăți fără sa plătească

Comunicat de presă:

Statistica îngrijorătoare  arată că unul dintre cele mai vizibile  eșecuri ale sistemului de învățământ din România este faptul că din sutele  de olimpici internaționali ieșiți din liceele și colegiile din țară, 99% aleg calea străinătății.

 

Cam opt din zece se stabilesc în America, iar peste jumătate devin profesori în cele mai mari universități ale lumii.

 

 

 

loading…

“Avem olimpici, dar nu avem sprijin financiar! Avem resurse, dar nu le oferim nici cel mai mic ajutor! Din păcate, succesul olimpicilor români nu este evidenţiat decât o dată pe an, atunci când, încărcaţi de medalii şi diplome, sunt aşteptaţi la aeroport de rude, ziariş şi policieni. Cu părere de rău trebuie să atrag atenţia asupra  unei realităţi triste cu care ne confruntăm în România anului 2019: elitele şcolii româneşti nu vor rămâne în ţară, vor merge şi vor contribui la creşterea altor ţări. Ne amăgim cu performanţele acestor elevi, care au muncit pentru că au vrut, pentru că au fost susţinuţi de părinţi, pentru că au făcut pregătire individual și multe sacrificii personale.  Nu trebuie suprapuse, populist și demagogic, rezultatele olimpiadelor cu performanţa şcolii româneşti, de asemenea, nici nu trebuie să ne amăgim cu rezultatele unor elite, pentru că acestea oricum vor pleca din România”, susține deputatul Mihaela Huncă.

 

 

Loading…

 

Puținii olimpici care în condițiile actuale rămân în țară, optează sa lucreze după finalizarea   studiilor in cercetare sau in universități.

Prin urmare, valorificarea acestor elite ar reprezenta un câștig imens pentru dezvoltarea pe viitor a unei societăți funcționale.
“Putem   face însă   un lucru care   poate contribui la   salvarea și îmbunătăţirea pe termen mediu și lung a performanţelor la nivel înalt pe piaţa muncii și a educaţiei:   asigurarea de facilităţi acestor olimpici pentru a putea urma în ţară gratuit simultan cursurile a două facultăţi. În prezent, legislaţia în vigoare prevede plata integrală a cursurilor urmate în cadrul  celei de-a doua instuţii de învăţământ superior. Este ca și cum singuri, ne-am pune beţe-nroate: pe de o parte acuzăm rezultatele proaste și ineficienţa sistemului de învăţământ actual, iar pe de alta, îngreunăm  desăvârșirea profesională a uneie lite cu care ne mândrim și pe care ne bazăm ca societate, pe viitor. Este de datoria noastră să susţinem viitorul acestor tineri merituoși și voi depune o iniţiavă legislavă prin care olimpicii internaţionali să poată urma cursurile a două facultăţi fără să plătească. Este un gest de onoare, pe care putem să-l facem pentru a da acestor elevi, absolvenţi șansa de a-și desăvârși educaţia și de a profesa în România”, a concluzionat deputatul Pro România Mihaela Huncă.

 

Parlamentul României Camera Deputaților

CABINET PARLAMENTAR – DEPUTAT MIHAELA HUNCĂ

CIRCUMSCRIPȚIA ELECTORALĂ Nr. 7, Județul Botoșani  Municipiul Botoșani, judeţul Botoșani, Str. Ion Pillat, nr.9,Bloc G1,

Telefon: 0740639943,

Email: mihaela_hunca@yahoo.com