Are cineva vreo bănuială cu ce se ocupă Costică Macaleți ca președinte al CJ? El știe?

Costică Macaleți, președintele Consiliului Județean Botoșani
Costică Macaleți, președintele Consiliului Județean Botoșani

Promovarea turistică a județului Botoșani o fac patru tinere, Fetele din Botoșani, publicitate bună județului face FC Botoșani, elevii olimpici continuă să dea greutate județului la nivel de țară, iar alți tineri aduc turiști prin Zilele Nordului, unul dintre cele mai tari festivaluri din regiune.

Nimic din ce e bun în Botoșani și are impact la nivel național nu are legătură cu o instituție care cheltuie un munte de bani în fiecare an, respectiv Consiliul Județean care este condus de un an și jumătate de pesedistul Costică Macaleți.



Săptămâna asta a fost la București Târgul de Turism al României. Suceava a avut două standuri, unul al Primăriei, celălalt al Consiliului Județean. Cel al CJ-ului din Suceava a fost spectaculos, cu muzică populară, cu costume tradiționale, plăcinte, cu accent pus pe sărbătorile de iarnă.

Standul de turism al Consiliului Județean Botoșani a fost … gol. CJ-ul condus de Costică Macaleți nu a fost în stare să pună zece imagini reper cu județul nostru.

CJ Suceava a fost premiat pentru modul în care s-a prezentat și va beneficia de promovare gratuită la nivel național. În același timp, în CJ Botoșani se păstrează o liniște deplină, funcționarii nu au voie să trântească ușile să nu îl treazească pe domnul președinte.



Domnule Costică Macaleți, aveți idee unde sunteți ditamai președintele de CJ? Știți dumneavoastră care județ vă plătește regește pentru România să îl dezvoltați, să îl puneți în valoare, să creșteți nivelul de trai al pălmașilor din banii cărora vă primiți leafa?

Domnule Macaleți, Eminesu și Enescu… vă spun ceva aceste nume? Să ai casa unui sfânt, să ai casa unui fost patriarh și să conduci județul care i-a dat pe părintele Cleopa și pe geniul Leon Dănăilă, să ai codri Voronei cu atâtea legende, să ai atât de multe obiceiuri la sărbătorile de iarnă și să nu știi să faci un mix din toate acestea care să atragă turiști… e ”performanță managerială”.

Stimate domnule președinte al CJ, ditamia funcția pentru care se duc bătătălii politice uriașe pentru a fi ocupată, președintele CJ din Suceava are două perechi de … în plus? Flutur de la Suceava a urcat într-un autocar o formație populară, a pus câteva navete cu plăcinte, și a amenajat superb un stand.



Dumneavoastră știți că aveți în subordine Rapsozii Botoșanilor? Ați uitat că sunteți din aceeași comună cu unul dintre cei mai cunoscuți trompetiști din țară, cu Mirel Manea? Bogdan Otta, Ovi, Gelu Graur, The Brothers, Filarmonica Botoșani, știați că toți aceștia sunt din … Botoșani? Vă dați seama cum ar fi fost un stand al județului Botoșani la care ar fi cântat, pe rând, toți cei enumerați? Credeți că ar mai fi fost vreun vizitator la alt stand când la noi, la Botoșani, era acest spectacol?

Aveți o căruță de angajați cărora le dați salarii uriașe pentru Botoșani. I-ați pus să stabilească o strategie pentru promovarea acestui județ? Dar una reală, în care să punctele tari să fie exploatate la maxim? Să nu ai tu în județ un târg al fermierilor făcut să atragă vizitatori din toată regiunea? Să ai atâtea iazuri și să nu-i unești pe proprietari să faci din pescuitul sportiv una dintre atracțiile județului?



Mâncarea sănătoasă începe să fie una dintre cele mai de interes teme pentru toți românii, noi facem cele mai bune brânzeturi și sortimente de cașcaval din țară, încă mai avem producători de mezeluri care folosesc doar carne, avem producători de legume, de miere de albine, avem crescători de oi, usturoiul cel mai bun, avem ceea ce caută din ce în ce mai mult românii, mâncarea sănătoasă, și nu facem nimic să-i atragem pe cei care caută asta să vină la Botoșani?

Ce Dumnezeule mare faceți zi de zi, lună de lună în funcția de președinte al CJ-ului? Armata aceea de oameni pe care o aveți în subordine trebuie pusă la muncă, trebuie să i se ofere exemplu, trebuie să i se ceară pentru a putea oferi că altfel vor activa după principiul ”luna trece, leafa merge”, nimic mai mult.

Ai casa memorială a unui sfânt, ai casa memorială a unui fost patriarh, județul acesta l-a dat pe Cleopa, ai mănăstirile ctitorite de Ștefan cel Mare, ai moaște și legende, ai băgat trei milioane de euro la Coșula, ai cea mai impozantă biserică ridicată după Revoluție în țara asta, cea de la Zosin, și tu, ca și conducător al județului nu pui pe nimeni să-ți gândească o strategie prin care turismul ecumenic să-ți aducă bani în județ?



Ai atâtea zone sălbatice, atâtea rezervații naturale, ai atât de multe domenii pe care poți să le dezvolți în acest județ prin tot felul de nișe de turism, ai partidul din care faci parte la guvernare și tu nu faci ABSOLUT NIMIC?

Pentru ce naiba v-au votat botoșănenii lista PSD la CJ? Pentru ca în anul în care ați spus că aveți cel mai mare buget pentru drumuri județene să nu se toarne niciun kilometru de covor asfaltic?

Se pot face atât de multe în acest județ, firmele private ar putea fi atrase în atât de multe parteneriate dar pentru asta Consiliul Județean ar trebui să aibă PREȘEDINTE.

Din păcate, de un an și jumătate, CJ Botoșani nu prea are președinte.

Nu există un parteneriat cu firmele mari din județ. Nu există o strategie de dezvoltare a nișelor de turism. Nu există o strategie de susținere și promovare a agriculturii. Nu există ceva concret de a dezvolta și promova casa noastră care se numește Botoșani, iar cel mai grav este că se risipește și speranța că până la sfârșitul mandatului se va produce vreo schimbare.

Bogdan CALINIUC