Politică

Lui Țurcanu i-a explodat bomba în față fix când credea că lumea e a lui, exact ca data trecută

Despre Florin Țurcanu se pot spune multe lucruri dar nu poți spune că trece neobservat, la fel ca marea majoritate a celor din politica locală. 

Pentru a doua oară, fix în momentul în care Țurcanu credea că Botoșani este al lui, că lumea este a lui și că este cel mai puternic din curtea politică locală, a explodat bomba. 

A primit condamnare cu executare de patru ani și trei luni în dosarul în care a fost trimis în judecată de DNA pentru fapte săvârșite când era președinte al PNL și al Consiliului Județean Botoșani. 

Este a doua bombă care îi explodează în față lui Țurcanu după cea din 2014, când a fost condamnat pentru fals intelectual la șase luni de închisoare cu suspendare. 

 

 

 



 

 

În 2014 Țurcanu era ”Împăratul”, conducea PNL cu mână de fier și era președinte al Consiliului Județean, el decidea unde merg banii județului, pe ce proiecte, pe ce investiții.  Țurcanu avea o grămadă de liberali supuși care îl pupau în cur și erau în stare să îți dea în cap dacă spuneai ceva de președintele lor și care, așa cum e orice Iudă, s-au dezis de el cu prima ocazie. 

Și când era cel mai puternic, și avea cei mai buni avocați din țară, și ținea PSD la respect în județ, după ce a fost ales braț la braț cu ”ciuma roșie”, și după ce aproape a desființat PDL la Botoșani, când l-a impus pe fratele său pe lista pentru europarlamentare și l-a făcut europarlamentar, când cred că avea o cheie de rezervă de la sediul central al PNL, Florin Țurcanu s-a trezit cu condamnarea care l-a făcut să-și piardă funcția de președinte al CJ, de președinte al PNL, adică a căzut de unde era mai sus posibil pentru el. 

Și înainte de căderea de atunci, ca și acum, cam aceiași oameni se învârt în jurul lui. Nu vreau să spun altceva decât că unii dintre ei îi poartă ghinion, se pare. 

La șase ani distanță, Țurcanu a fost din nou pe val. PSD a pierdut Guvernarea și PNL a ajuns la guvernare cu ajutorul mai multor partide, printre care și ALDE care la nivel local a fost preluat de Florin și Roxana Țurcanu. 

După schimbarea puterii, a părut că Florin Țurcanu și ALDE sunt noii șefi în județ, că ei stabilesc ce și cum fiind mai strâns conectați de deciziile de la București decât erau PNL și Costel Șoptică, Cătălin Flutur și tot alaiul liberal. 

 

 



 

 

 

Lovitura de la sfârșitul anului trecut l-a propulsat pe Țurcanu ca fiind cel mai puternic liberal din județ. ALDE, care în județ a obținut la ultimele alegeri scoruri jenante, a pus prefectul județului Botoșani. Liberalii botoșăneni s-au trezit și violați și cu banii luați fără să poată să facă măcar o plângere la conducerea centrală. 

Țurcanu a început apoi să ia din primarii PSD, ba chiar să ia și din primarii PNL și să facă exact ce știe mai bine și ce pare să îi placă la nebunie, să fie centrul atenției pe plan politic, să arate că el este jupânul. Și i-a mers! Din nou! Și părea, din nou, că nu se va opri până nu va dărâma PSD și PNL la alegerile locale și chiar parlamentare pentru că omul are un stil aparte să facă politică în județ, pe ulițele prăfuite sau pline cu noroi, printre oamenii cei mai uitați de lume cum ”domnii” de la PSD și PNL nu știu să facă. 

Țurcanu are o calitate rară în politică, știe să ”citească” oamenii, calitățile și defectele acestora, dar o comite de multe ori din cauza modului în care își trăiește victoriile mai mici sau mai mari prin înlăturarea celor care îi stau în cale, ceea ce i-a adus de fiecare dată mulți dușmani. 

Florin Țurcanu a reușit în politică pentru că știe să-i deosebească pe adevărații domni de golanii îmbrăcați ca niște domni, și cum în politica locală cei mai mulți sunt doar niște golani cu o cămașă ceva mai scumpă și un parfum de catalog care vor doar o porție din cașcavalul numit fonduri publice, Țurcanu a trecut de fiecare dată ca prin unt în ascensiunea sa politică. 

 



 

 

Și a doua bombă care îi explodează în față lui Țurcanu, condamnarea la închisoare cu executare, riscă să pună capăt și ascensiunii lui Florin Țurcanu, dar și ALDE Botoșani pentru că cei mai mulți dintre oamenii aduși de Țurcanu au spus că au venit în partid pentru el, pentru Florin Țurcanu, nu pentru ALDE sau Călin Popescu Tăriceanu. 

Da, Țurcanu nu candidează la alegerile locale, dar el este cel care a mers la București și a obținut pentru ALDE funcția de prefect, el a obținut funcțiile de șefi la nivel central, el este cel care purta negocierile pe plan local. Și suntem în 2020, dacă Florin Țurcanu a uitat, și nimeni din politică nu își mai permite să pozeze alături de un politician condamnat, chiar dacă sentința nu este definitivă și irevocabilă, chiar dacă nu candidează, repet. 

Vor urma negocieri pentru susțineri de candidați sau pentru formări de majorități viitoare în consiliile locale, iar Țurcanu va avea un mare handicap de imagine și de credibilitate. 

Nu știu dacă se va retrage de la conducerea ALDE Botoșani, nu știu dacă va continua în politică, probabil ne va spune la conferința de presă de joi, dar cer este că în politică una este să fii doar judecat și să spui că ești nevinovat, alta este să fii și condamnat, chiar dacă nu definitiv și irevocabil. 

Culmea este că în ziua în care liderul ALDE Botoșani este condamnat la închisoare cu executare, sentință pe care o poate ataca, la nivel central liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, primește vestea că este învinuit într-un nou dosar. 

Cine să mai negocieze de pe poziție de forță cu PNL? Cred că de acum, negocierile lui Țurcanu și ALDE cu PNL vor fi de pe cu totul alte poziții față de ce am văzut până acum. 

Dar cât pierde ALDE ca imagine după condamnarea, a doua oară, a lui Florin Țurcanu?

Bogdan CALINIUC