Politică

Nevoia disperată a PNL de a fi condus de altcineva în afară de Șoptică și Achiței




Cei doi parlamentari ai PNL Botoșani, Costel Șoptică și Cristian Achiței, aleși atât la alegerile parlamentare din 2016, cât și la cele din 2020 sunt și cei doi candidați, de până acum, pentru funcția de președinte al PNL în județ. 

Tot ei au candidat pentru această funcție și în 2017, când Șoptică l-a învins pe Achiței. Atunci, Șoptică a câștigat alegerile nu pentru că ar fi fost prea bun, ci pentru că era perceput ca fiind dintre vechii liberali iar aceștia nu își doreau să fie conduși de un fost PDL-ist. Singurul om din 2017 în spatele căruia s-ar fi aliniat și fostul PDL și vechiul PNL era Cătălin Flutur, dar acesta nu a candidat. 

În 2021 candidează din nou tot Șoptică și Achiței pentru funcția de președinte al PNL Botoșani și, la fel ca în 2017, partidul simte o nevoie disperată de a avea un al treilea candidat spre care să plece voturile, un al treilea candidat care să unească aceste două foste partide sub numele PNL. 

În 2021 nu mai poate fi acel al treilea candidat Cătălin Flutur pentru că a pierdut din nou alegerile locale și pentru că nu vrea de această dată. 

Dacă nu va apărea un al treilea candidat, PNL are toate șansele să se zbată în mediocritate la Botoșani mulți ani la rând pentru că nici Costel Șoptică și nici Cristian Achiței NU POT FI PREȘEDINTELE CARE SĂ UNEASCĂ. 




Șoptică este un fost profesor și un fost om de afaceri, Achiței este un inginer în drumuri și un specialist în administrația locală, ambii ar fi buni ca președinți dar… fiecare la partidul lui.  Șoptică la vechiul PNL și Achiței la fostul PDL, dar niciunul nu poate conduce și să spere la șanse de a învinge PSD la Botoșani în actualul partid PNL. 

Dacă Șoptică rămâne președinte, PNL se va zbate, din păcate, în mediocritatea în care ne-a obișnuit la ultimele alegeri. Actualul președinte este pur și simplu prea prins în trecutul comun al PNL și PSD din USL, iar foștii PDL-iști nu uită asta, fac tot ce pot să țină minte și să nu îl ierte NICIODATĂ. 

Dacă Achiței va deveni președinte al PNL, lupta cu PSD ar fi la cu totul alt nivel, cel potrivit pentru liberali, dar … partidul s-ar goli. Personal cunosc vreo zece persoane, inclusiv cu funcții publice, care ar părăsi PNL dacă președinte ar fi ales Cristian Achiței.  

Liberalii au nevoie disperată la Botoșani de un candidat care să nu mai fi fost la vârful partidului până acum, care să nu fi fost PDL-ist, dar care să fie respectat de această grupare, să nu fi fost mare lider în vechiul PNL dar care să aibă acum destulă putere și anvergură politică încât să ofere acea speranță liberalilor pentru un viitor mai bun. 

Pentru că liberalii sunt acum în postura noastră, a alegătorilor simpli din țara asta, și care avem de ales între niște indivizi care știm ce pot, pentru au arătat de foarte mulți ani de ce sunt în stare, situația este nasoală rău de tot și avem nevoie să alegem pe cineva care să ne ofere acea speranță că se va putea mai bine. Chiar dacă este posibil să fie mai rău decât cu cei de care am mai fost conduși, există SPERANȚA că se poate mai bine pentru simplul faptă că ceilalți au condus și au arătat de ce sunt capabili iar rezultatul îl vedem în fiecare zi. 

În momentul de față, singurul care poate oferi PNL Botoșani speranța că se poate mai bine, speranța de a uni, în cele din urmă, cele două mari tabere din partid, este actualul prefect Dan Nechifor. 

Legislația îi permite să fie președinte de partid, cât a fost prefect a fost obligat să față unor catastrofe naturale produse în județ, iar acum pandemiei de Coronavirus. 

Nechifor, din punctul meu de vedere, poate fi acel ”suflu nou” de care are nevoie PNL la Botoșani mai mult decât în alte părți din țară. 

Poate Șoptică are, acum, mai multă simpatie din partea primarilor din partid decât are prefectul Nechifor, și poate Achiței ar fi un mai bun strateg decât este acum actualul prefect, dar Nechifor poate face fix ceea ce Șoptică și Achiței nu pot, să conducă ÎNTREGUL PNL. 

Dar asta este doar părerea mea… deocamdată!

Bogdan CALINIUC