Senatorul PNL Costel Șoptică: „Ministerului Culturii nu îi pasă de degradarea Casei Memoriale „George Enescu” din Liveni!”

0

Senatorul Costel Șoptică, președintele PNL Botoșani, a primit răspuns din partea conducerii Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale la întrebarea referitoare la starea avansată de degradare a Casei Memoriale „George Enescu” din Liveni.

„Vă supun atenţiei situaţia extrem de precară a Casei Memoriale „George Enescu” din localitatea Liveni, judeţul Botoşani, aflată într-un iminent pericol de distrugere. În fapt, o serie de bunuri de patrimoniu din incinta acestui aşezământ cultural din satul în care s-a născut marele nostru compozitor sunt în fază de degradare, din cauza infiltraţiilor de apă generate de uzura avansată a acoperişului imobilului respectiv. Oficialii Muzeului Judeţean de Istorie Botoşani susţin că, în cazul în care nu se vor aloca fonduri pentru reparaţii, există mari şanse ca întregul patrimoniu din casa în care s-a născut George Enescu să fie compromis, odată cu degradarea accentuată a clădirii”, a subliniat senatorul liberal, în demersul său parlamentar.

Având în vedere situaţia ingrată în care se află Casa Memorială „George Enescu” din Liveni, Costel Șoptică i-a adresat ministrului Culturii următoarele întrebări: „1. În ce mod se implică Ministerul Culturii în salvarea de la dispariţie a acestei clădiri cu o valoare inestimabilă pentru cultura şi identitatea naţională?; 2. Care este suma necesară reparării şi salvării imobilului-monument istoric din Liveni şi când veţi aloca fondurile pentru această investiţie?”.

În răspunsul oferit parlamentarului botoșănean, ministrul Culturii a precizat că imobilul din localitatea Liveni, judeţul Botoşani, unde s-a născut George Enescu, a fost amenajată ca muzeu în memoria marelui muzician român în anul 1958 şi funcţionează astăzi în cadrul Muzeului Judeţean de Istorie din Botoşani. „Pentru organizarea şi funcţionarea muzeului, Consiliul Judeţean Botoşani asigură baza materială şi resursele financiare, potrivit responsabilităţilor ce îi revin în conformitate cu legislaţia în vigoare. Amintim că, în vara anului 2015, Casa Memorială „George Enescu” a trecut printr-un proces de reparaţii, inclusiv schimbarea învelitorii acoperişului, redându-i astfel farmecul anilor trecuţi”, a arătat conducerea Ministerului Culturii.

În același context, ministrul Culturii i-a mai transmis senatorului Costel Șoptică faptul că „asigurarea stării de conservare a fiecărui obiectiv înscris în Lista Monumentelor Istorice este obligaţia deţinătorului acelui bun, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, iar în cazul semnalat de dumneavoastră, obligaţia revine administraţiei publice judeţene”.

Totodată, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale a comunicat parlamentarului PNL că poate finanţa lucrări prin Programul Naţional de Restaurare, la obiectivele înscrise în Lista Monumentelor Istorice, cu precădere la cele înscrise în grupa A: „Demersurile necesare pentru a beneficia de această facilitate se efectuează prin instituţia subordonată ministerului – Institutul Naţional al Patrimoniului. Înscrierea în acest program se face potrivit Ordinului Ministrul Culturii nr. 3765/16.09.2016 pentru aprobarea Normelor metodologice privind elaborarea şi derularea Programului Naţional de Restaurare a monumentelor istorice, finanţat de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii şi gestionat de Institutul Naţional al Patrimoniului, publicat în Monitorul Oficial al României nr. 743 / 23.09.2016”.

„Precum se observă, ministrul Culturii nu a răspuns la niciuna dintre cele două întrebări formulate de mine! Este rușinos să spui că Ministerul se implică în salvarea Casei Memoriale George Enescu, când, în realitate, nu face absolut nimic! Am oferit un alt exemplu de nerealizări a Guvernului PSD pentru botoșăneni, iar această neimplicare, nepăsare chiar, este cu atât mai strigătoare la cer cu cât este vorba de un muzeu cu valoare inestimabilă în plan național și internațional! Cu alte cuvinte, Ministerul Culturii nu își demonstrează că este și al Identității Naționale, așa cum îi este titulatura actuală”, a concluzionat senatorul PNL Botoșani Costel Șoptică.

Niciun comentariu

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *