Președintele PNL vrea clemență din partea magistraților pentru veteranul de război Curecheriu, trimis în judecată la 92 ani

0

Comunicat de presă: Pledoarie pentru aplicarea spiritului legii în cazul veteranului botoşănean Vasile Curecheriu!

Ca liberal, ca om implicat în politică şi ca şi simplu cetăţean, susţin aplicarea corectă a legilor în România, independenţa justiţiei, respectarea principiului fundamental „Nimeni nu este mai presus de lege”, precum şi dezvoltarea armonioasă a statului de drept!

Din aceleaşi considerente, fără a judeca, analiza sau comenta niciun fel de anchetă, sentinţă sau decizie a instituţiilor care aplică justiţia în ţara noastră, doresc să atrag atenţia unor aspecte ce ţin de spiritul legii!Mai exact, mă refer la cazul veteranului de război Vasile Curecheriu, din comuna Lunca, judeţul Botoşani, trimis în judecată la vârsta de 92 de ani pentru comiterea infracţiunii de înşelăciune, care a făcut înconjurul României! Omul s-a ales cu sechestru pe casă şi pe pământ, pentru un prejudiciu de peste 20.000 de lei, în urma investigaţiilor anchetatorilor.

Dincolo de faptele reclamate de procurori după ancheta poliţiştilor, conform cărora bătrânul şi-a vândut călătoriile gratuite cu trenul, unor însoţitori, aşa cum îi permitea statutul respectiv, consider că magistraţii trebuie să ia în considerare şi situaţia nonagenarului. Omul a mărturisit că şi-a vândut la subpreţ biletele deoarece nu se descurca să-şi procure mâncarea zilnică din pensia foarte mică primită de la stat, de aproximativ 600 de lei, la nivelul comiterii plimbărilor respective, în anul 2015, fapt recunoscut inclusiv de procurorii care l-au anchetat.

Poate unii vor fi tentaţi să facă o paralelă între acest caz şi cel al lui Alexandru Vişinescu, fostul comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, condamnat la 20 de ani de închisoare cu executare pentru crime contra umanităţii. Am reamintit această speţă, deoarece şi în acest caz s-au iscat dezbateri febrile pe tema vârstei înaintate, de 91 de ani, a fostului torţionar! Ar fi totalmente eronat să se facă o comparaţie între faptele celor doi! Este deplasat să pui în balanţă faptele abominabile comise de Vişinescu, cu încercarea de a-şi asigura traiul de pe o zi pe alta a veteranului de război botoşănean!

 

Acesta este şi motivul pentru care am adus în atenţia Senatului şi a opiniei publice, dar şi a ministrului Justiţiei, cazul  Vasile Curecheriu! O probabilă condamnare a acestuia la închisoare ar fi sinonimă cu o condamnare la moarte, în condiţiile în care oricum a rămas fără toată agoniseala de-o viaţă! Aşa că, în consecinţă, revin şi pledez, ca simplu cetăţean, pentru o sentinţă în spiritul legii, cu accente de etică şi morală, în această pardonabilă încălcare a legii!

 

Senator PNL Botoşani,

COSTEL ŞOPTICĂ

Niciun comentariu

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *