Politică

Senatorul PNL Botoşani, Costel Şoptică: „Îl somez pe primul ministru Mihai Tudose să prezinte situaţia exactă a absorbţiei fondurilor europene în România”

Comunicat de presă: Preşedintele PNL Botoşani, Costel Şoptică, îşi exprimă îngrijorarea cu privire la rata absorbţiei fondurilor europene, atât la nivel naţional, cât şi judeţean.

În acest sens, senatorul liberal a avut o intervenţie parlamentară adresată ministrului delegat pentru Fondurile Europene, Marius Nica.



„România a rămas deficitară în ceea ce priveşte stadiul absorbţiei fondurilor europene în perioada 2007-2013 în toate judeţele ţării, fapt ce a avut drept efect diminuarea fondurilor alocate pentru intervalul actual, 2014-2020. Chiar şi anumiţi reprezentanţi ai actualului Guvern au recunoscut că există un adevărat „stufăriş” în procesele pe care trebuie să le parcurgă beneficiarii fondurilor europene”, a subliniat Şoptică, în interpelarea parlamentară adresată ministrului responsabil de gestionarea fondurilor europene.



Potrivit documentului oficial, senatorul PNL Botoşani a solicitat răspuns la următoarele întrebări: „1. Care a fost valoarea totală a proiectelor finanţate, atât în ciclul 2007-2013, cât şi din 2014 până în prezent, în România şi punctual în judeţul Botoşani?; 2. Câte din proiectele autorităţilor locale au fost câştigate şi finanţate, atât în România, cât şi în judeţul Botoşani?; 3. Cum se implică Ministerul pe care îl conduceţi în reducerea birocraţiei traseului unui proiect, de la depunere până la obţinerea finanţării?; 4. Ce recomandaţi autorităţilor publice locale din judeţul Botoşani pentru a optimiza procesul de obţinere a finanţărilor din fonduri europene?”.



„Între numeroasele inadvertenţe existente în prezent se numără lipsa specialiştilor în domeniul conceperii unor proiecte eligibile, dar şi incapacitatea autorităţilor locale de a avea contribuţii proprii, prin care obiectivele de investiţii să aibă şanse reale de finanţare. Toate acestea au adus România pe ultimul loc în Europa în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene, atât pe vechiul ciclu de finanţare, cât şi pe cel actual. Cred că Guvernul PSD trebuie să îşi facă treaba cu adevărat în această privinţă, iar premierul să conştientizeze această problemă la modul real, nu doar prin declaraţii publice, în care, chipurile, ceartă miniştrii pentru că nu îşi fac datoria! Îl somez pe primul ministru Mihai Tudose să prezinte public românilor situaţia exactă a absorbţiei fondurilor europene”, a încheiat senatorul liberal.