Politică

Deputat Mihaela Huncă, scrisoare deshisă către premierul Ludovic Orban

Deputatul botoșănean Mihaela Huncă, coordonatorul Pro România Botoșani, a transmis o scrisoare deschisă premierului Ludovic Orban. 

Huncă atrage atenția, în scrisoarea deschisă, cu privire la faptul că biochimiștii și biologii din sistemul sanitar sunt și ei în primele rânduri în lupta cu coronavirusul, dar cu un salariu mai mic decât asistenții sanitari din subordine.

Vă redăm integral scrisoarea deschisă trimisă de deputatul botoșănean:

 

 



 

“Ne înclinăm în faţa soldaților din linia întâi în lupta cu coronavirusul şi ne rugăm pentru sănătatea lor!

Din păcate, însă, nu pentru toată lumea e la fel: biochimiștii si biologii din sistemul sanitar din România luptă în primele rânduri cu un salariu nejustificat  mai mic decât asistenţii sanitari din subordine!”

 

Domnule Prim ministru Ludovic Orban

În  lupta cu noul coronavirus, un rol esenţial îl au şi biochimiștii, biologii și chimiștii din sănătate. Cu toate acestea, ei  au în mod inexplicabil, un salariu mai mic decât asistentul medical subordonat prin fișa postului și de trei ori mai mic decât medicul specialist cu aceleași atribuții la locul de muncă.  

Vorbim de gărzi, nopţi nedormite, expunere la contaminare, întocmai ca şi personalul sanitar! Nu este normal să existe astfel de inechități în sistemul sanitar! Mai mult ca oricând, acum avem nevoie de chimiști, biochimiști si biologi din laboratoarele de analize medicale, specialiști cu profesie reglementată și consfințită prin lege. Munca acestor oameni este vitală pentru activitatea spitalelor din ţară! 70-80% dintre diagnostice: coronavirus, diabet, hepatite, cancere şi altele sunt puse de medicii clinicieni pe baza rezultatelor analizelor medicale.  Prin urmare, atribuțiile medicilor de laborator sunt identice cu cele ale biochimistilor, biologilor și chimiștilor medicali din sănătate: validare, parafare, efectuarea gărzilor, dreptul de a fi șef de laborator. 

  Consider ca acum, în al doisprezecelea ceas, în plină pandemie, când această categorie profesională este în linia întâi în luptă cu COVID-19,  putem să reparăm lipsa unui sprijin real din partea celor care au omis  de la majorarile salariale această categorie de personal: ordinul bichimistilor, biologilor si chimistilor din sistemul sanitar din Romania. În acest sens am depus la Parlament exact acum un an o  iniţiativă legislativă, însă acum, în regim de urgenţă vă cer soluţionarea problemei. 

Prin legea privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice (legea 153/2017), s-a ajuns de la 1 martie 2018 ca salarizarea personalului din laboratoarele medicale să nu mai respecte, aşa cum este firesc,  ierarhia, nivelul studiilor si importanța socială a muncii.  Biochimiștii, biologii și chimiștii din sănătate au în mod inexplicabil, un salariu mai mic decât asistentul medical subordonat prin fișa postului și de trei ori mai mic decât medicul specialist cu aceleași atribuții la locul de muncă. În același mod au fost omiși de la majorările salariale și fizioterapeuții și kinetoterapeuții.

 În contextul actualei pandemii,  vă solicit, în regim de urgenţă,  să luaţi măsuri pentru  eliminarea inechităţilor retribuţiilor acestor categorii profesionale. 

Cu deosebit respect, 

Mihaela Huncă, deputat Pro România

 

 

 

 

 

 

loading…