Legea prin care cei care încalcă ordinele de restricție riscă între 6 luni și 5 ani de închisoare a fost inițiată de botoșăneanca Mihaela Huncă

0 

Comunicat de presă

Avem o nouă lege în interesul românilor,  care poartă și semnătura deputatei Pro România Botoșani, Mihaela Huncă! Un nou pas în lupta contra violenței domestice: încălcarea ordinului de protecție poate  fi pedepsită cu ani grei de închisoare!

 

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, în unanimitate, în calitate de for decizional, inițiativa legislativă potrivit căreia încălcarea măsurilor dispuse prin ordinul de protecţie constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. Astfel a devenit lege  proiectul, care  modifică Legea 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice. Propunerea legislativă a fost inițiată de deputatele Mihaela Huncă, Gabriela Podaşcă și Oana Vlăducă, membre ale Pro România.

  

 

“Așa cum am promis românilor încă de la început, Pro România a inițiat și a susținut proiecte de interes general care ocrotesc viața și sănătatea cetățenilor. Chiar dacă Pro România nu are majoritate în Parlament, proiectul de lege pe care l-am inițiat alături de colegele mele Gabriela Podașcă și Oana Vlăducă, a fost votat în unanimitate. Din păcate, violenţa împotriva femeilor reprezintă o încălcare gravă a drepturilor omului, care totuși continuă să fie foarte răspândită în întreaga lume. Peste 23 de mii de persoane au fost  victime ale violenței în familie în România în anul 2019, din care 77% au fost femei. În luna martie 2020, prima lună în care s-a instituit starea de urgență, numărul cazurilor de violență a crescut. Am considerat normal în aceste condiții, majorarea cuantumului pedepselor agresorilor care acum, sunt pasibili de închisoare de la 6 luni la 5 ani. De asemenea, din cauza impedimentelor financiare multe victime nu puteau lua calea justiției, așa că prin această lege am instituit și faptul că asistenţa juridică a persoanei care solicită ordinul de protecţie este obligatorie. Practic,  dacă victima nu are avocat, i se va acorda asistenţă juridică din oficiu, prin această lege. Trebuie să schimbăm percepţia greşită potrivit căreia hărţuirea sau violenţa la adresa femeilor este un comportament normal şi acceptabil, lucru pe care legea propusă de PRO România și votată în unanimitate, îl face. Actul normativ urmează să fie transmis președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare, a declarant coordonatoarea organizației județene Botoșani PRO România Mihaela Huncă, una dintre inițiatoarele legii.”, a declarat deputatul Mihaela Huncă, coordonatorul Pro România Botoșani. 

 

 Niciun comentariu

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *